Svijet

Zašto je Evropi tako važan i potreban Tajvan? Jedan je razlog ključan

S napetostima koje rastu u istočnoj Aziji, kineske sankcije protiv Tajvana snažan su podsjetnik Evropskoj uniji koliko je ovisna o tom otoku, a posebno o sićušnim računarskim čipovima koji se tamo proizvode.

FOTO:  EPA/DAVID CHANG
FOTO: EPA/DAVID CHANG

Kao odgovor na posjetu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, Tajvanu u srijedu, Kina je zabranila dio trgovine s Tajvanom, uz to što je organizirala vojne vježbe u moru koje okružuje sporni teritorij, piše Politico.

Za sada je Kina ograničila svoju dugoročniju odmazdu na zabranu izvoza pijeska na otok, zajedno s uvozom agruma, ohlađenih bijelih jakobovih kapica i smrznute skuše iz Tajvana na kopno. Ali rizik za Taipei – i zapadne kompanije koje ovise o tajvanskoj proizvodnji čipova – jest da će buduće mjere Pekinga biti daleko oštrije, poput potpune blokade ili čak kineske invazije.

Mašine i uređaji prošle su godine činili gotovo 60 posto uvoza iz Tajvana u EU. Najveća briga za evropske kompanije bilo bi iznenadno smanjenje snabdijevanja elektroničkim čipovima koje proizvodi najveća svjetska kompanija poluvodiča: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Kompanija zauzima više od polovine vanjskog tržišta poluvodiča i priča se da ima klijente poput Applea i Qualcomma. U znak važnosti koju SAD pridaje TSMC-u, Pelosi se tokom posjete sastala s predsjednikom kompanije Markom Liuom.

Evropa je tokom mnogo godina izgradila ovisnost o tajvanskim čipovima, što je velik problem jer bi kineski napad mogao trenutno uništiti vitalnu liniju snabdijevanja. Dodatni problem leži i u jedinstvenoj prirodi čipova koje TSMC može isporučiti. Naime, kompanija nije ključna samo za elektroniku koja je trenutno sveprisutna u pametnim telefonima ili prijenosnim računarima, već proizvodi vrhunske čipove, poput onih od pet nanometara ili manjih, koji će biti ključni za autonomnu vožnju.

Prihvati notifikacije