Svijet

Zaposlenost žena u Afganistanu opala za četvrtinu od talibanskog preuzimanja vlasti

Zaposlenost žena u Afganistanu opala je za četvrtinu nakon što su talibani preuzeli zemlju, navodi se u procjenama Međunarodne organizacije rada (ILO).

FOTO: CNN
FOTO: CNN

ILO je saopćio da je do posljednjeg kvartala 2022. u odnosu na drugi kvartal 2021. došlo do pada zaposlenosti žena od 25 posto, u poređenju s padom od sedam posto za muškarce. Talibani su preuzeli zemlju u augustu 2021. godine kada su se strane snage povukle. Ograničenja za djevojčice i žene imaju ozbiljne implikacije na njihovo obrazovanje i izglede na tržištu rada izjavio je Ramin Behzad, viši koordinator za Afganistan pri ILO-u, u saopćenju koje prati procjenu stanja u Afganistanu za 2022. godinu.

Talibanske vlasti su većini djevojaka zabranile pohađanje srednjih škola, spriječile žene da pohađaju univerzitete i većinu radnica u nevladinim organizacijama da rade.

Afganistanska ekonomija također je zahvaćena teškom krizom koja je uništila brojna radna mjesta. Nakon talibanskog preuzimanja vlasti, strane vlade su povukle razvojnu pomoć i zamrznule sredstva centralne banke zemlje.

ILO procjenjuje da se BDP smanjio za 30 do 35 posto tokom 2021. i 2022. godine.

Talibanski zvaničnici pozvali su međunarodnu zajednicu da odmrzne svoja sredstva kako bi ublažila krizu likvidnosti u zemlji i tvrde da su fokusirani na podsticanje trgovine i investicija kako bi se stvorila ekonomska samodovoljnost.

Nezaposlenost mladih također se smanjila za oko 25 posto za one između 15 i 24 godine. ILO je uočio da je ukupna zaposlenost pokazala neke znake oporavka u prvoj polovini 2022., ali da se smanjila za mladiće i sve žene tokom godine. Neke žene su prešle u aktivnosti samozaposlenja, kao što su poljoprivreda ili popravke odjeće, čime su doprinijele prihodima domaćinstva i spriječile da zaposlenost žena još više opadne – navodi se u izvještaju ILO-a, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije