Svijet

Zapad je izgleda s ovim slomio Ruse: Zelenski poručuje - 'Sada vam milioni marširaju na Herson'

Prije nekoliko sedmica Rusi su najavili "operativnu pauzu" u Donbasu.

FOTO:
FOTO:

Ovakve su pauze poprilično normalne pri ratovanju visokog intenziteta kako zbog štete koja se nanosi na infrastrukturu, logistiku i ljudstvo tako i zbog činjenice da je potrebno obnoviti vojne zalihe. Vojske moraju uzeti stanku da se pregrupiraju i “osvježe”, no da je baš običaj da se to najavljuje na sva zvona i nije. Čini se da mora postojati još koji razlog zašto je ruska vojska naglo smanjila aktivnost.

Artiljerijska vatra je značajno opala, a ofenziva je puno manje. To se, doduše, kompenziralo bacanjem nekoliko projektila na veće gradove, valjda samo da se podsjeti na vojno prisustvo.

Zbog HIMARS-ima uništenih skladišta, Rusi, koji se oslanjaju na topnički način ratovanja, a topništvo je izuzetno logistički intenzivno, u ovom trenutku nisu u stanju dnevno isporučiti dovoljno zaliha streljiva do prve crte fronte i zato je obim njihovih topničkim udara smanjen. Bohdan Dmitruk, zapovjednik ukrajinske 93. mehanizirane brigade, kazao je za The Washington Post da se nakon korištenja HIMARS-a za napade na ruska skladišta streljiva, rusko granatiranje smanjilo za deset puta. Samo u njegovom bataljunu, rekao je, broj ubijenih i ozlijeđenih dramatično je pao u usporedbi s onim kad su njegovi vojnici prije tri mjeseca prešli na ovaj dio bojišnice.

Herson je strateški vrlo važan – to je strateška barijera koja prolazi preko Ukrajine od Krima do Kijeva i jedino uporište koje Rusi imaju sjeverno i zapadno od rijeke Dnjepar.

Ukrajincima je to i put do Krima, odakle bi trebali pritisnuti Ruse ako ih žele istjerati iz cijele zemlje.

Ukrajinci se poigravaju s ruskim glavama: ‘Do rujna smo u Hersonu!‘

Zadnjih petanest dana, Ukrajinci su gađali zapovjedne i kontrolne položaje u perimetru do 70 kilometara od svojih položaja. Mete uključuju zapovjedništvo, komunikacijska mjesta, radare protuzračne obrane itd.

Njihovo uništavanje dislocira vojnu silu. Ovakav domet znači da – općenito govoreći – gađaju stožere brigada i divizija, a ne stožere satnija i bojni. Ratna logika glasi – vrednije stvari radi zaštite drže se što dalje od prve crte bojišta. Topništvo većeg dometa remeti tu logiku.

Drugo, Ukrajinci su udarili i na odlagališta ruske opskbre. Sudeći po snimkama požara koje smo vidjeli na društvenim mrežama, Ukrajinci su gađali skladišta na razini brigade, divizije i korpusa, dakle pretežno gorivo i streljivo. To ima jedan vrlo jednostavan učinak: Rusi sada moraju transportirati sve te zalihe punih 100 kilometara, umjesto 30 kilometara, kako bi zalihama opskrbili prve crte bojišnice.

Ukrajinci su također počeli udarati i po mostovima rijeke Dnjepar. Drugim riječima, to su mostovi koji Ruse s prve crte povezuju s pozadinom njihovih snaga. Postoje samo dva takva mosta, još uvijek nisu uništena ali su razrovani kraterima koji otežavaju prolaz teške logistike i premještanje tenkova i borbenih vozila pješaštva.

Način slamanja neprijateljske vojne sile valjda je oduvijek bio manje-više isti, s neznatnim varijacijama; prvo se udari na komandu i kontrolu, zatim na sveopću logistiku, a onda imate svo vrijeme svijeta da se “zabavljate” s umom neprijatelja.

Na tragu posljednjeg, ukrajinska vlada je u nedjelju objavila da će biti u Hersonu do rujna. Zelenski je već ranije govorio o milijunskoj vojsci koja maršira na Herson, piše Slobodna Dalmacija.

Prihvati notifikacije