Život

Zanemarila je simptome, sutradan nije mogla da otvori oči: Djevojka pokazala posljedice greške koju mnogi prave na suncu 

FOTO: FACEBOOK/RUBY ALICE BREWER/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/RUBY ALICE BREWER/SCREENSHOT

Simptome alergije na sunce mnogi mogu da zanemare. Na početku većina pomisli da je reč o običnom osipu, a pojedini se suoče i sa ozbiljnim posljedicama. To je bio slučaj mlade Britanke koja je na jedan muzički festival otišla bez kreme za sunčanje. 

Kako kaže, stavila je hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom, ali vrućina i znoj učinili su da brzo nestane. Iako je dan provela na suncu, Ruby ističe da nije osjećala zatezanje niti peckanje, već da je jednostavno uživala u muzici. 

Narednog jutra javio se svrab po vratu. Iako se suzdžavala da se ne češe, svrab se proširio po licu, a kolega joj je skrenuo pažnju da mu se čini da joj je vrat natečen. Dva dana nakon festivala, Ruby nije mogla da otvori oči od otoka. 

“Kada sam se probudila, pokušala sam da otvorim oči i tada sam shvatila da ne mogu da ih otvorim do kraja. Ostala sam u šoku kada sam se pogledala u ogledalo i vidjela koliko mi je lice. Udvostručilo se, a od očiju je ostao samo mali otvor kroz koji sam mogla da vidim. Koža mi je bila puna mrlja i crvena, a ruke i vrat puni osipa”, rekla je djevojka i dodala: 

“Moja mama skočila je iz kreveta kada me je vidhela i rekla ‘bez panike, sada idemo u bolnicu'”, rekla je. 

Ruby su ljekari priključili na infuziju koja je sadržavala steroide kako bi se smanjio otok, a i sami ljekari bili su uvjereni da se radi o alergiji, trovanju hranom. Otok se smanjio nakon tri dana, a nakon što je isključila mogućnost da je oticanje pokrenulo nešto što je pojela, Ruby je istražila svoje simptome na internetu. Tada je pronašla članak sa fotografijama žena koje su izgledale kao ona, prenosi Mondo.

Just showing what happens when you forget to put suncream on!!! I can’t stress how important it is to wear it!! This is…

Posted by Ruby Alice Brewer on Tuesday, July 5, 2022

“Kada sam došla kući rekla sam mami ‘ne može da bude nešto što sam jela jer nisam imala unutrašnju reakciju’. Znala sam da sam bila dugo na suncu zbog festivala. Mama je pitala da li sam mazala kremu za sunčanje. Počela sam da guglam ‘alergija na sunce’ i vidjela sliku žene kojoj je lice nateklo”, objasnila je. 

Svoje iskustvo je podijelila kako bi upozorila na važnost nošenja kreme za sunčanje i svakodnevno nosi SPF 50 kako bi izbjegla da se to ponovi. 

Prihvati notifikacije