Politika

Zahiragić odgovorio SDP-u: “Dodikovi muslimani” su nervozni

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) danas je saopćila da oštro osuđuje govor mržnje zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića i daje punu podršku Mirsadu Čamdžiću, potpredsjedniku Naše stranke.

FOTO: FACEBOOK/HARIS ZAHIRAGIĆ
FOTO: FACEBOOK/HARIS ZAHIRAGIĆ

Odgovorio im je i Zahiragić, rekavši da SDP-u smeta njegovo političko djelovanje.

“Dodikovi “muslimani” su nervozni, zato što nisu uspjeli isporučiti ono što su obećali svojim mentorima. Osim toga, izgubili su vlast u USK, izgubili su vlast i u TK, a na državnom nivou imaju samo 1/3 ministra (kako su sami govorili), koji je presuđivan za teška krivična djela. Kako ne bi morali polagati taj račun svom vrijednom članstvu širom Bosne i Hercegovine, koje je očito postalo taocem sarajevskih talova, pokušavaju napraviti temu od mog tweeta”, kazao je Zahiragić.

Rekao je da se on izvinio javnosti za neprimjerenu reakciju, a neka se SDP izvini građanima “što su za ministra odbrane imenovali presuđivanog čovjeka, što su Dodiku dali 4. delegata u Domu naroda, što su isto pokušali dati HDZ-u, što potpisuje sporazume koji im se pišu u centralama SNSD-a i HDZ-a, što su sebično uništili Pokret za Državu, što su prezadužili, uništili i opljačkali Kanton Sarajevo, što ignorišu teške optužbe na račun njihovih kandidata za ministre, što su slagali da neće sa nacionalnim strankama, a potrčali im u krilo odmah nakon izbora…”

“Međutim, nisam im ja kriv za to, niti im je kriva SDA, nego loše vodstvo Nermina Nikšića, koji je nekada ozbiljni SDP podredio strankama koje su jedva parlamentarne poput “NS” i “NIP”. Dokaz za to je i današnje saopštenje SDP-a”, rekao je Zahiragić, dodajući:

“Deplasirano je da oni mene pokušavaju staviti u kontekst onih koji su kako kažu “pobili hiljade pobijenih nedužnih Bošnjaka”, dok se njihov Predsjednik Nikšić na skupovima hvali da su na njihovim listama vojnici tzv. “VRs” – baš oni koji su pobili te nedužne Bošnjake. Reaguju na moj tweet sa privatnog profila, a šute s druge strane na Dodikovo negiranja genocida i na Bradarino opravdavanje ratnog zločinca”.

Kazao je i da su šutjeli i na prijetnje Predraga Kojovića da će “oružjem preuzeti vlast”.

“Šutjeli su i na uvrede upućene od strane kadrova NS zlatnom ljiljanu i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšiću kojeg su nazvali domobranom. Šutjeli su kada je novinar nazvao člana državne Komisije za nacionalne spomenike Kapidžića balijom i drugim pogrdnim epitetima… Šute na najbrutalnije uvrede koje njihovi kadrovi kontinuirano upućuju Predsjedniku Izetbegoviću i njegovoj supruzi. Šute i na svakodnevne laži i uvrede kojima njihovi kadrovi kontaminiraju javni prostor. Šute i na lažne afere koje fabrikuju! Ne samo da šute, nego čak i generišu, napade na uvaženog Reis-ul-ulemu…”, naveo je.

Igor Stojanović je, podsjetimo, gostujući na Face televiziji otpužio SDA da im je “džamija važnija od države Bosne i Hercegovine”. Govoreći o tome, Zahiragić je rekao:

“Također, pokušaji da ovom prilikom operu islamofobiju Igora Stojanovića su jalovi i loši, jer cijela javnost je čula šta je on izgovorio, a nije mu to prvi put, najdraže su mu teme ideološke teme koje često uključuju islam i džamije…”, rekao je.

Naveo je i da SDP-u smeta njegovo političko djelovanje.

“Moram vas, po ko zna koji put, podsjetiti da je vrijeme verbalnih delikata i golih otoka, na vašu žalost, davno prošlo vrijeme! I da, taj “politički diletant” – kako su me oslovili i nastavili vrijeđati – kao kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo imao je više od duplo više glasova od vašeg Predsjednika Nišića koji je bio kandidat za državni Parlament, a koji u njega nije uspio ući ni preko kompenzacije, pa dalo bi se diskutovati ko je zaista politički diletant…”, zaključio je Zahiragić.

Podsjetimo, Zahiragić je u tvitu Mirsada Čamdžića iz Naše stranke nazvao “psetom balijskim” nakon što je on kritikovao SDA.

Nakon toga su se oglasili iz Naše stranke pozivajući sve političke subjekte na javnu osudu Zahiragićevog govora mržnje.

Oglasio se i Zahiragić koji je poručio da je tvit bio nespretan, ali da tu nema dehumanizacije. Međutim, još nema zvanične reakcije SDA, stranke iz koje dolazi Zahiragić, piše N1

Prihvati notifikacije