Politika

Zahiragić nastavlja verbalni rat sa NiP-om: Oni kvislinški traže intevencije u Ustav FBiH i Izborni zakon

Haris Zahiragić je spočitao NiP-ovim zvaničnicima odnos prema predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, reagovao na kritike NiP-ovog rukovodstvo, upućene na njegove stavoe o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine. Zahiragić je tokom gostovanja u Centralnom dnevniku televizije Face izjavio da će Bošnjaci tražiti nove prijatelje u svijetu, što se odnosi i na Kinu i Rusiju.

“Uz dužno poštovanje, ne mogu birokrate poput Zvizdića ili neobrazovani ‘pridobiveni, fini dečko s evropskim vrijednostima’, kako ga oslovljava radikalna Željana Zovko (hrvatska europarlamentarka), poput Konakovića, ni razumjeti egzistencijalnu političku potrebu za zajedničkom akcijom svih patriotskih snaga u cilju zaustavljanja retrogradnih procesa koje generišu neprijatelji naše države, a koji su, nažalost, našli saveznike u nekim od naših prijateljskih država”, konstatovao je član predsjedništva SDA.

Optužio je Trojku (NiP, SDP i NS), koja je dio državne vlasti, da traži, kako je naglasio, kvislinšku intervenciju.

“Šta više, oni i njihovi partneri iz Trojke, javno, bez imalo stida, kvislinški traže nove intervencije u Ustav FBiH i Izborni zakon, ne sa ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava ili podizanjem demokratskih standarda, nego sa ciljem sistemske zaštite položaja Zagreba, a slabljenja položaja političke volje većinskog bošnjačkog naroda”, mišljenja je Zahiragić.

Spočitao je NiP-ovim zvaničnicima odnos prema predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku. HDZ i SNSD su koalicioni partneri Trojke u državnoj vlasti.

“Nije Konakoviću i Zvizdiću smetalo kada je Čović u Moskvi za njihove medije izjavljivao da je ruski utjecaj potreban u Bosni i Hercegovini, niti kada je Dodik odlikovao Putina u jeku agresije na Ukrajinu. Čuvali su tada koalicione odnose. Sada, kada sam ja u svoje lično ime spomenuo samo kao opciju traženje i novih prijatelja u svijetu, koji nas svakako ne bi skrenuli sa zacrtanog puta, pokušavaju od toga napraviti neku veliku temu”, istakao je.

Dodao je da smatra da Bosna i Hercegovina treba ostati na NATO putu, prije svega jer su u NATO savezu države poput Sjedinjenih Američkih Država i Turske, ali Bošnjaci kao narod moraju početi poštovati sebe, a kako bi nas i prijatelji konačno počeli poštovati.

Također je podsjetio da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) u svom inauguralnom govoru kazao da NATO put ostaje prioritet, a EU zbog ignorisanja presuda iz Strazbura postaje sekundarni prioritet. Naglasio je da je saglasan s Komšićem.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) je ranije danas poručio Zahiragiću, koji je i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, da neće biti podržana, kako je naveo, želja SDA za azijskim integracijama koje je nazvao antibosanskim.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP) je nakon toga poručio Zahiragiću to da bi nas neki okrenuli prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog toga što jedna stranka nije na vlasti, misleći na SDA. Zahiragić je reagovao na Zvizdićevu i Konakovićevu kritiku.

Prihvati notifikacije