Region

Vučić se pohvalio samohodnom haubicom: "Nora" je naša najveća snaga

"Nora" je najveća snaga srpske vojske, konstatovao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obilazeći novo naoružanje i vojne opreme na Vojnoj akademiji, gdje su mu oficiri i vojnici potvrdili da su veoma zadovoljni najavom povećanja plata u vojsci za 25 posto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vučić je na prikazu prvo obišao upravo “Noru”, samohodnu haubicu 155 milimetara, konstatujući da je to “naša najveća snaga”.

Predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane su ga informisali da nedostaje da se proizvede još šest “Nora”, kako bi Vojska ukupno imala 36, odnosno za dva diviziona 18, kako je i predviđeno.

– Haubica 155 mm je najmoćnije oružje, to je trenutno najtraženiji kalibar i oružje na ukrajinskom ratištu, tamo gdje je potrebno za dalekometnu paljbu. “Nora” pogađa, i sve što je na 150 metara, jer bojeva glava uništava sve u tom opsegu – konstatovao je Vučić.

Jedna “Nora” 1,5 miliona eura

Zapitao je i koliko košta proizvodnja “Nore” i od nadležnih dobio odgovor da pojedinačno košta oko 1,5 miliona eura.

Zanimalo ga je i koliko ljudi radi u “Borbenim složenim sistemima” u Velikoj Plani, a predstavnici namjenske su ga informisali da je u Plani 260 zaposlenih, a u Kuršumliji još 200.

Vučić je pitao i vojnike da li su zadovoljni “Norom”, na šta su oni odgovorili potvrdno.

– Nije teška za upravljanje, to je složen sistem, ali nista nije teško – odgovorio mu je jedan od vojnika.

– Nora nam je najveća snaga – uzvratio je Vučić.

Oficiri i vojnici, koje je pitao i da li su zadovoljni najavom o novom povećanju plata od 25 posto, odgovorili su odobravanjem.

Također, obišao je i borbeno vozilo “Lazar 3”, koje je sa uspjehom prošao sva ispitivanja.

– Testirali smo težište rada, provjeru vožnje na različitim podlogama i vožnju sa preprekama, provjeravali sistem, tačnost i preciznost. Sva vozila su uspješno prošla testove – rekao je oficir Vladimir Savić.

Dodao je da sva vozila imaju klimu, da ima dovoljno mjesta i za vozača i za komandanta i za operatera, te da je “Lazar 3” izuzetno pouzdano i precizno borbeno vozilo.

“Lazar” se pokazao odličnim

Vučić je mogao da čuje i da se “Lazar” pokazao odlično na različitim podlogama i da to što je “točkaš”, nije nikakav nedostatak, budući da, kako su objasnili vojnici, ima sistem centalne regulacije pritiska u točkovima, koji u zavisnosti od terena, ispušta ili “dopumpava” gume.

Nadležni su mu prenijeli i da se do kraja godine očekuje nova verzija “Miloša”, koji će biti duži za metar, imat će bolju zaštitu i moći će da primi dva borca više.

Vučiću su predstavljeni i modernizovani radari, kao i FAP-ovi kamioni, posljednja generacija, koji mogu da “povuku” sve od radara, lansirinih rampi, ukupne težine sedam tona tereta, uz ljudstvo.

– Oduševljeni smo ovim kamionima – rekli su mu vojnici.

Vidio je i “Pasars”, sa novom šasijom, automatskim mjenjačem, kod kojeg su novi lanseri raketa, i oni su trenutno u fazi završnog ispitivanja.

Predstavljene su mu i bespilotne letjelice “Pegaz”, koje su opremljene bombama, ali još nisu u upotrebi.

Taj “naoružani” Pegaz uvodi se u upotrebu od septembra, a Vučić je konstatovao da je sretan što to čuje.

Pogledao je i nove “Zastavine” pištolje, čijih će 230 novih, unaprijeđenih vojska danas preuzeti.

Prihvati notifikacije