BiH

Vlada RS-a predlaže povećanje plata za uposlene u javnom sektoru

Setom prijedloga zakona o povećanju plata u Republici Srpskoj platni koeficijenti uvećavaju se u određenom procentu tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM, a cilj jeste poboljšanja njihovog položaja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Istakla je ovo danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je naglasila da je ovo jedna od mjera Vlade Republike Srpske koja doprinosi privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih.

Riječ je o Prijedlogu zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Prijedlogu zakona o platama zaposlenih u javnim službama Srpske, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike i Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj po hitnom postupku – rekla je Vidovićeva, obrazlažući predloženi set zakona.

Ona je navela da su setom po hitnom postupku obuhvaćeni i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske.

– Za povećanje plata u zdravstvu potrebno je 12,5 miliona KM, za javne službe 2,5 miliona KM, osnovno obrazovanje 17,4 miliona KM, kulturu 650.000 KM, visoko obrazovanje 2,9 miliona KM, organe uprave 3,9 miliona, MUP 6,3 miliona KM, pravosuđe 1,3 milion KM. To znači ukupno je potrebno izdvojiti 47 miliona KM za povećanje plata do kraja ove godine – kaže Vidovićeva.

Ona je navela da će plate biti povećane od tri do 15 odsto i da su sačinjene realne procjene za njihovo povećanje.

O predloženom setu zakona nije bilo poslaničke rasprave.

Prihvati notifikacije