Život

Veliko srce Senegalca: Pogledajte šta je Mane napravio od sela u kojem se rodio

Sadio Mane ovih će dana završiti transfer iz Liverpoola u Bayern. Senegalski reprezentativac trebao bi s minhenskim klubom potpisati trogodišnji ugovor i postati jedan od najplaćenijih igrača Bundeslige. Brojni mediji pišu kako će mu godišnja plaća iznositi oko 12 miliona eura.

FOTO: YOAN VALAT/EPA
FOTO: YOAN VALAT/EPA

Velik dio novca potrošio je kako bi njegovi sunarodnici bolje živjeli. Mane je iz Bambalija, sela s par hiljada stanovnika kojima je omogućio da u inače siromašnoj zemlji dobro žive. Za 250 hiljada eura izgradio je osnovnu školu, a s gotovo 550 hiljada eura financirao je izgradnju i opremanje bolnice.

Zbog njega mještani imaju pristup 4G internetu, poštanski ured i benzinsku postaju. Svakoj porodici mjesečno daje 70 eura, što nije malo za tamošnje standarde, a djeci je omogućio besplatnu odjeću. Manea je u Europu kao 19-godišnjaka doveo Metz.

Godinu dana kasnije prodan je Salzburgu za četiri miliona eura, a tamo je u 87 utakmica zabio 45 golova uz 32 asistencije. U ljeto 2014. otišao je u Southampton za 23 miliona eura, koji ga je potom 2016. prodao Liverpoolu za 42 miliona eura.

Prihvati notifikacije