Kolumne

Velež je dosad izgubio skoro sve utakmice na pripremama, da li to već sada diskredituje Amara Osima?

Znate od koga Velež nije izgubio tokom priprema za sljedeću sezonu? Samo od onih s kojima nije igrao.

FOTO: AMER ČULIĆ / RINGIER
FOTO: AMER ČULIĆ / RINGIER

Tako bi da nije bilo mršave na jedvite jade izborene pobjede nad Slogom iz Doboja zvučao šeret, vjerovatno i mostarski, komentirajući nastupe Rođenih nakon što je klupu ovoga stogodišnjaka preuzeo Amar Osim.

Već se s podsmijehom doživljavaju partije Mostaraca, ali više se kikoću Osimu, makar mnogi od kritičara niti su ni gledali utakmice, niti imaju pojma ko je prva, druga, treća postava. I šta je to uopće treneru bitno da vidi u ovome trenutku.

Zna raja da je Velež bio dobar, da je promijenio trenera i da je doveo Osima koji je “došao da krčmi ugled i svuče Velež s vrha do dna dokad se bude imalo para”.

Velež je prvo izgubio od skromnog Čelika, pa potom od Varaždina, a onda sinoć i od Slobode. Danas su trebali igrati s Igmanom iz Konjica, te osmog jula generalku na Pecari protiv Širokog, ali pitanje koje se već postavlja je da li je Velež pogriješio s Osimom kao trenerom i da li bi rezultati na pripremama uopće trebali išta o njemu govoriti?

Ako ćemo prema dosadašnjem iskustvu, Velež bi na osnovu ovoga kako je Osim krenuo u svoj mandat, trebao naredne sezone biti – prvak!

Naime, 2009. kada se vratio na Grbavicu nakon šest godina strave i užasa, sastavljanja kraja s krajem i izmišljanja tople vode, Željezničar je imao pripreme kakve ne da je stid bilo navijače, nego su čak članovi njegovog stručnog štaba pomišljali da napuste Osima.

On bi poslije treninga, a jednog se baš kristalno jasno sjeća potpisnik ovog teksta, jadao kako Željo nema tri igrača: Evo, nabroj mi tri igrača, nema. (Prvi trening recimo koristio je između ostaloga da se vidi da li Samir Bekrić trči uzalud i bespotrebno, ima li pameti. Dali su mu da igra džokera, za obje ekipe istovremeno, i pokazalo se da ima mozga)

– Ma kakva koncepcija, mi nemamo koncepcije, vidjeli ste u Hrasnici. Imamo 22 igrača koja ne mogu pobijediti Famos – bile su riječi Osima nakon šokantnog poraza od kantonalnog ligaša.

U tom trenutku čak i od tih 22 bilo je upitno da li će Uprava uspjeti dogovoriti ostanak Mešanovića, Serdarevića, Mešića i Kovačevića.

Kasnije nizali su se razočaravaući, nimalo optimistični rezultati.

“Željezničar je u obje utakmice na turniru u Hrvatskoj poražen, oba puta od novih hrvatskih prvoligaša, Lokomotive (0:4) i Karlovca (0:1). Turniru je prethodio visok poraz od Zrinjskog u Mostaru (1:5), pa u stručnom štabu ne kriju nezadovoljstvo prvim dijelom priprema. Menadžer i trener Amar Osim ponovo je nezadovoljan igrom i pristupom većine prvotimaca, bez obzira na činjenicu da je ekipa izuzetno umorna i gotovo bez dana odmora od kada su počele pripreme”, stajalo je u izvještaju nakon turnira u Hrvatskoj.

Pripreme su potom nastavljene u Međugorju, gdje je, šta li će to biti, Željezničar poražen od Igmana iz Konjica 0:1.

Na kraju, Osimove hairlije dobile su Čapljinu. I onda poslije toga sve ostalo je historija.

Možda su situacije neuporedive, možda tada Željo nije imao tri čestita igrača, ali ne treba trčati pred rudu i donositi zaključke preuranjeno. Sabura malo, strpljenja.

Malo ko bolje poznaje fudbal u ovoj državi od čovjeka koji iz naftalina tada izvuče jedvahodajućeg Alena Mešanovića da podsjeti kakav je igrač mogao biti i gdje bi završio da je bio iole ustrojen. Od čovjeka koji Eldina Adilovića napravi centarforom par exellance. I tako dalje, i tako dalje…

Prihvati notifikacije