Život

Važno je šta unosite u svoje tijelo tokom perioda dojenja: Evo kako da povećate laktaciju na prirodan način 

FOTO: MART PRODUCTION/PEXELS
FOTO: MART PRODUCTION/PEXELS

Iako ishrana ne utječe nužno na kvalitet laktacije, svakako utječe na količinu mlijeka koje se stvara, zato kada govorimo o ishrani tokom laktacije, posebnu pažnju treba da damo adekvatnom unosu energije. 

Naime, kako prenosi Miss7mama, smatra se da je ženama u ovom periodu potrebno dodatnih 500 kalorija dnevno, a savjet je da se energetski unos dojilja ne spušta ispod 1800 kalorija dnevno. 

Kako da se poveća proizvodnja mlijeka? 

Osim unosa energije, poseban naglasak se stavlja i na dovoljan unos tečnosti. Pokazalo se kako je optimalna količina proizvedenog mlijeka najčešće rezultat nedovoljnog unosa vode. 

Voda se smatra neophodnim nutrijentom, zbog niza faktora. Dakle, oni uključuju regulaciju tjelesne temperature i cirkulaciju krvi, prenos hranjivih materija do ćelija, uklanjanje toksina iz organizma i podsticanje metabolizma. 

Voda je osnovni sastojak mlijeka, zbog toga se tokom perioda laktacije preporučuje nešto više od 8 čaša vode dnevno, a prihvatljiv je unos do 12 čaša vode dnevno. 

Ishrana tokom laktacije 

Majke uglavnom ne moraju da mijenjaju svoju ishranu tokom dojenja, ali nije na odmet da se povede računa o izboru namirnica, zato postoji spisak hrane koja je izuzetno preporučljiva tokom ovog perioda. 

Izdvajamo vam neke od njih: 

Šparoge – vrlo su poželjna namirnica na tanjiru dojilja. Bogate su vlaknima, folnom kiselinom, vitaminima A, C i K i fitoestrogenima koji imaju pozitivan učinak na proizvodnju mlijeka. 

Mrkva i špinat su poznati su po svojem povoljnom učinku na proizvodnju mlijeka. Sok od mrkve posebno je poželjan u ishrani dojilja. 

Ovsena kaša se već duže vrijeme preporučuje dojiljama kao odlična namirnica za poboljšanje proizvodnje mlijeka. Pomaže u spuštanju holesterola i održavanju krvnog pritiska što su vrlo važna svojstva i kod procesa laktacije. 

Prihvati notifikacije