Svijet

Očekuje se da Biden potpiše historijski dokument i smanji oružano nasilje na američkim ulicama

Očekuje se da će predsjednik Joe Biden u utorak potpisati izvršnu naredbu koja ima za cilj povećati broj provjera prošlosti za kupovinu oružja, promovirati bolje i sigurnije skladištenje vatrenog oružja i osigurati da američke agencije za provođenje zakona izvuku maksimum iz zakona o kontroli oružja usvojenog prošlog ljeta od obje stranke.

FOTO: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
FOTO: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Demokratski predsjednik planira predstaviti svoje najnovije napore u suzbijanju nasilja vatrenim oružjem u govoru iz Monterey Parka u Kaliforniji, saopćio je visoki zvaničnik Bijele kuće, koji je govorio o naredbi prije njenog potpisivanja tražeći da ostane anoniman.

U januaru je napadač upao u plesnu dvoranu u mjestu u blizini Los Angelesa i upucao 20 osoba, od kojih je 11 ubio, nakon proslave lunarne Nove godine.

Pročitajte još

Bidenova retorika oko oružja samo se intenzivirala – on rutinski poziva na zabranu takozvanog jurišnog oružja u svojim govorima – a demokrati nisu promicali tako glasnu platformu protiv oružja čak ni za vrijeme Obamine administracije, kada je Biden bio potpredsjednik.

Očekuje se da će on nastaviti da se zalaže za snažne promjene dok se primiče 2024. godina, kažu njegovi saradnici.

Biden je pozvao Brandona Tsaya, 26-godišnjaka koji je oteo poluautomatski pištolj od napadača u Monterey Parku, na svoje obraćanje o stanju Unije i pohvalio je mladićevo herojstvo. Spasao je živote. Vrijeme je da i mi učinimo isto. Zabraniti jurišno oružje jednom zauvijek – izjavio je Biden u svom govoru u Kongresu.

Njegove ovlasti ograničene su, međutim, na prevazilaženje dvostranačkog zakona koji je Kongres usvojio prošlog ljeta, što je najveći zakon o nasilju s oružjem u posljednjih nekoliko decenija. To je uslijedilo nakon prošlogodišnjih ubistava deset kupaca u trgovini prehrambenih proizvoda u Buffalu u New Yorku i 19 učenika i dvoje nastavnika u osnovnoj školi Uvalde u Teksasu.

Pročitajte još

Predsjednik će zatražiti od Savezne trgovinske komisije da izda javni izvještaj u kome se analizira kako proizvođači oružja prodaju maloljetnim osobama i koriste vojne slike za plasiranje široj javnosti.

Nacrt zakona usvojen prošle godine, poznat kao Zakon o sigurnijim zajednicama, zagovornici kontrole oružja smatraju dobrim početkom, ali da ne ide dovoljno daleko. Nakon što je zakon potpisan, bilo je još 11 masovnih pucnjava, prema bazi podataka o masovnim ubistvima od 2006. koju održavaju The Associated Press, USA Today i Northeastern University.

Ta ubistva ne uključuju pucnjave u kojima je ubijeno manje od četiri osobe – a nasilje iz oružja također raste širom zemlje, prenosi AP.

Prihvati notifikacije