Fudbal

Vahid Halilhodžić otvorio oči Vatrenima: Hrvatska više ne pripada fudbalskim velesilama

Hrvatska je jučer remizirala s Albanijom (2:2) u susretu drugog kola grupe B na Evropskom prvenstvu.

FOTO: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI
FOTO: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

U razgovoru za Net.hr, Vahid Halilhodžić je prokomentarisao dosadašnji nastup hrvatske selekcije na EP.

“Znam da ste sad svi u Hrvatskoj u jednom kolektivnom šoku, pa ću biti maksimalno blag i oprezan. Dragi moji Hrvati, ove dvije utakmice Hrvatske pokazale su i dokazale da reprezentacija Hrvatske više nije igrom na onom nivou kao nekad, bez obzira što je Hrvatska i dalje ugledna. Svi smo naviknuli vidjeti Hrvatsku u boljem svjetlu, ali očito da rezultati dosad na Euru pokazuju da Hrvatska više nema taj nivo da ostvari veliki rezultat. Očekivanja su bila velika, međutim hrvatska nogometna reprezentacija više nema snagu preokrenuti i zadržati do kraja, iako se radi o klasama od igrača”, konstatovao je bh. stručnjak.

Također je naglasio:

“Ova reprezentacija Hrvatske nema brze igrače koji mogu odgovoriti zahtjevima modernog nogometa. Vidimo i sami kako se brzo i agilno igra na Euru, a Hrvatska je u svemu spora i troma. Bez agilnosti i dinamike. U reprezentaciji Hrvatske nema igrača koji su eksplozivni i koji mogu napraviti razliku, osim možda Kovačića koji napravi neku razliku u sredini. Lopta ide jako sporo. Da je Hrvatska igrala protiv iskusnije ekipe, izgubila bi. Albanija je bila malo naivna, nije to iskusna ekipa poput Hrvatske”, dodaje Halilhodžić i zaključuje:

“Bez ljutnje, ali možete stvarno biti zadovoljni s ovih 2:2. Imali ste tri boda u rukama, ali sve ste prosuli. Treba sad reprezentacija zadržati samopouzdanje i pozitivu, iako je to u ovim trenucima teško. Pod obavezno Hrvatska treba dobiti Italiju, a to neće biti lako”.