Svijet

Vagnerovci tvrde da su na kilometar od centra Bahmuta, Ukrajinci u dva dana ubili 2000 Rusa

Rusi su trenutno udaljeni tek nešto više od kilometra od središta Bahmuta, grada koji ruska vojska pokušava osvojiti od ljeta, rekao je u subotu vođa paramilitarne grupe Wagner, Jevgenij Prigožin.

FOTO: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO
FOTO: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

“Ono je zgrada općine, administrativno središte grada”, rekao je pokazujući s krova u Bahmutu.

“Do tamo ima kilometar i dvjesto metara. Ovo je to područje, tu se odvijaju bitke”, izjavio je u videu koji je objavila njegova kompanija Concord. Te izjave nije bilo moguće potvrditi nezavisnim izvorom.

“Najvažnije je dobiti pravu količinu municije i ići naprijed”, inzistirao je Prigožin, koji je u otvorenom sukobu s ruskom vojnom hijerarhijom u vezi s dobivanjem municije koje je po njemu ključno da bi se nastavio napad na Bahmut.

Ukrajinci: U posljednja dva dana ubili smo preko 2000 Rusa

Ukrajinska vojska je u svojoj dnevnoj procjeni ruskih žrtava, koju objavljuju od početka rata, napisala da su u posljednja dva dana ubili preko 2000 Rusa. Jučer su tako naveli da je u 24 sata eliminirano 1010 Rusa, da bi danas naveli da je u posljednja 24 sata ubijeno 1090 Rusa. Jasno, te brojke je nemoguće provjeriti, a ukrajinske procjene su znatno napuhanije od zapadnih procjena o ruskim gubicima.

No ove brojke mogle bi pokazati trend u smislu da je bitka za Bahmut na vrhuncu te da su gubici s obje strane veći nego inače.

Prihvati notifikacije