IT

Uspješno provedena prva međunarodna holoportacija: Uskoro bi mogli imati 3D virtuelne sastanke

Pandemija koronavirusa potakla je digitalizaciju mnogih svakodnevnih funkcija naših života pa tako i susrete s ljudima. No, virtualni sastanci nisu uspjeli u potpunosti zamijeniti osobne sastanke. Istraživači se nadaju da bi se taj problem mogao riješiti holografskom teleportacijom. Holoport omogućuje trenutačno emitiranje holograma osobe na udaljenu lokaciju, otprilike kao u Zvjezdanim stazama.

FOTO: SCREENSHOT/NASA
FOTO: SCREENSHOT/NASA

Izmišljena tehnologija sad postaje stvarnost. Microsoft već neko vrijeme radi na svom HoloLensu kako bi izgradio mješovitu stvarnost za poslovne i gaming aplikacije. Aexa Aerospace iz Houstona nudi softver koji kameri omogućuje stvaranje holografskih slika subjekta i okruženja, koje se mogu vidjeti pomoću HoloLensa. Koristeći ovu tehnologiju, NASA je lani holoportirala hirurga dr. Josefa Schmida.

U saradnji s kanadskom kompanijom Leap Biosystems, istraživači Univerziteta Western Ontario koriste Aexu kako bi otkrili medicinske primjene ove tehnologije. Nedavno su tako istraživači izveli i prvu međunarodnu dvosmjernu holografsku teleportaciju uz pomoć HoloLensa.

“Transportovali smo osobu iz Alabame u London u Ontariju, a onda su se svi učesnici projekta mogli u holografskom obliku trenutno holoportirati do Huntsvillea, Alabama”, objašnjava profesor Adam Sirek sa Zapadnog instituta za istraživanje svemira (Western Space). Istraživači, uglavnom studenti medicine, ovu tehnologiju želi iskoristiti kako bi olakšali medicinske preglede u udaljenim područjima.

Holoport zasad funkcioniše za prijenos slike i glasova, i tu trenutno završavaju njegove mogućnosti. Očitavanje krvnog pritiska, mjerenje otkucaja srca ili zasićenosti kisikom, baš kao i fizički dodir, zasad su izvan dohvata ove tehnologije. Stoga se istraživači sad okreću haptičkoj tehnologiji koja omogućuje prijenos i razumijevanje informacija pomoću dodira.

Ova tehnologija bi također mogla pomoći u poboljšanju kvalitete virtualnih sastanaka, gdje bi trodimenzionalna prisutnost jednom mogla postati norma.

Prihvati notifikacije