Ekonomija

Ukupno 75 km autoputa kroz FBiH: U ovoj godini otvara se šest novih gradilišta

Proces izgradnje dionica autoceste na koridoru Vc kroz Federaciju BiH u punom je zamahu.

FOTO: FACEBOOK/AUTOCESTE FBIH
FOTO: FACEBOOK/AUTOCESTE FBIH

Od Zenice i Žepča na sjeveru pa do Čapljine na jugu radnici marljivo rade na ispunjavanju svih zacrtanih ciljeva, svladavajući geološke i geografske izazove korištenjem najsuvremenijih strojeva te dajući značajan doprinos u ispunjavanju strateške vizije, a kada se tomu dodaju i najavljeni novi investicijski ciklusi, Federacija BiH sve je bliže dosezanju krajnjeg cilja, dovršetka izgradnje cjelokupnog koridora 2028. godine.

Trenutno je aktivno sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste na koridoru Vc. Ukupna investicijska vrijednost projekata koji su u izgradnji iznosi 1,2 milijarde KM. Riječ je o dionicama Putnikovo Brdo – Medakovo, Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca te Počitelj – Zvirovići, uključujući najveći most u Bosni i Hercegovini – most Počitelj, piše Večernji list navodeći kako se na tome neće stati jer se aktivno radi na pripremi izgradnje novih dionica.

Iz Autocesta Federacije su za ovaj medij rekli kako će novim investicijskim ciklusom, kojim su osigurane 3,4 milijarde KM, JP Autoceste FBiH otvoriti u ovoj godini novih šest gradilišta za ukupno 75 kilometara.

Riječ je o dionicama Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, tunel Prenj, Mostar sjever – Mostar jug, Mostar jug – Kvanj te Kvanj – Buna. Iz Autocesta FBiH podsjećaju kako je izabran izvođač radova za gradnju još jedne dionice na sjeveru, a riječ je o dionici Medakovo – Ozimice u dužini od 21,3 kilometra.

– Ovo je prvi put da JP Autoceste FBiH ugovara izgradnju više od 20 kilometara. Do sada je bila uobičajena praksa da se ugovara izgradnja dionica od 2 do 10 km. Vrlo brzo ćemo krenuti u izgradnju i posljednje dionice na sjevernom dijelu, Ozimice – Poprikuše, tako da je plan da sjeverni dio koridora od Sarajeva do Doboja bude završen do kraja 2025. godine – objasnili su pritom. Treba navesti i kako će dionica Medakovo – Ozimice s dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo, čija je izgradnja počela krajem prošle godine, činiti funkcionalnu prometnu cjelinu.

Istodobno, kada je riječ o južnom dijelu koridora, iz Autocesta navode da su za dva najkompleksnija projekta – tunel Prenj i mostarsku obilaznicu raspisani natječaji i početak izgradnje planiran je sredinom ove godine. Tunel Prenj je sa stajališta struke jedan od najkompleksnijih objekata u povijesti građevinarstva Bosne i Hercegovine. Bit će dug 10,45 kilometara, a radit će se o devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi. To će biti prvi takav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara.

Kada je u pitanju susjedna dionica Mostar sjever – Mostar jug, bit će duga 14,2 kilometra. Prema idejnom projektu, planirana je izgradnja petlje Mostar sjever s bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometara.

Prihvati notifikacije