Svijet

Ukrajinski general najavljuje: Do kraja godine okončavamo rat!

Ukrajinski vojni zapovjednik rekao je da je cilj ukrajinske vojske oslobođenje regije Herson do kraja godine.

FOTO: 
VASILIY ZHLOBSKY/EPA
FOTO: VASILIY ZHLOBSKY/EPA

“Nažalost, ne mogu vam dati tačan vremenski okvir ili datum. Ali želim poručiti narodu u Hersonu… neće to trajati toliko dugo koliko svi očekuju. Bit će brzo”, rekao je general bojnik Dmitro Marčenko u intervjuu za BBC, pa dodao: “U bliskoj budućnosti sve će vidjeti i čuti”.

Na pitanje je li cilj osloboditi Herson do kraja godine, Marčenko je odgovorio: “100 posto”. Dodao je da govori o okončanju ruske okupacije Hersona i “okončanju aktivne faze rata”

Pročitajte još

“Nakon toga će se lokalno sigurno još odvijati vojne operacije, ali do kraja godine moramo okončati glavnu fazu rata”, rekao je general.

Marčenko je također govorio o ukrajinskim napadima kojima je cilj onesposobiti mostove preko rijeke Dnjepar, koje Rusi koriste kako bi opskrbljavali svoje snage u Hersonu.

Most kod Nove Kakovke, u blizini važne hidroelektrane “je već pogođen”, rekao je Marčenko. “Teško ga je oštetiti jer se u blizini nalaze kritični infrastrukturni objekti. Ako ih pogodimo, mogli bismo oštetiti branu. No, mislim da će uskoro i taj most biti dovoljno oštećen da ga Rusi više ne mogu koristiti za opskrbu opremom i ljudstvom. A kad ih odsječemo, onda ćemo ih potući i otjerati iz Ukrajine”, rekao je ukrajinski general, prenosi Index.

Prihvati notifikacije