Svijet

Uginuo kit beluga koji je zalutao u rijeku Senu

Kit beluga koji je izvučen iz rijeke Sene ranije u srijedu uginuo je, uprkos misiji njegovog spašavanja, objavile su lokalne vlasti. Kit je danas izvučen iz Sene i pokušalo ga se prebaciti u slane vode u Normandiju. Kit je uginuo tokom transporta.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Nakon uspješnog izvlačenja iz rijeke, rečeno je kako još uvijek postoje sumnje u izglede za preživljavanje kita, koji bi u normalnom stanju trebao težiti oko 1200 kilograma, a imao ih je 800.

“Uprkos neviđenoj operaciji spašavanja beluge, s tugom objavljujemo da je uginuo”, objavile su na Twitteru lokalne vlasti departmana Calvados.

Kit je u Senu zalutao prije sedam dana i od tada ga vlasti pokušavaju spasiti. Prefektura departmana Eure u Normandiji objavila je da beluge, vrsta kitova koji normalno žive u arktičkim i subarktičkim vodama te u estuariju rijeke Sv. Lovre u kanadskoj državi Quebec, znaju ponekad zalutati u južnije vode i mogu privremeno preživjeti u slatkoj vodi.

Krajem maja uginula je mlada ženka orka koja je bila pogođena metkom u glavu te je zalutala u Senu. Udruga Sea Shepherd obećala je 10.000 eura za informaciju o tome ko je pucao u orku.

Prihvati notifikacije