Fudbal

UEFA uvela promjene: Gledali smo zadnju Ligu nacija u ovom formatu

Liga nacija 2022./2023., u kojoj je u finalu Španija na penale pobijedila Hrvatsku, zadnja je koja se igrala u ovom formatu.

FOTO: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
FOTO: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

On je bio aktuelan od pokretanja 2018. godine do danas. Od nove sezone, koja počinje na jesen, mijenja se format takmičenja. Glavna novost je da se povećava novom rundom, četvrtfinalom. Ono će se igrati u martu i tako stvoriti poveznicu između grupne faze u novembru i Final Foura u junu iduće godine.

Do sada su u njega direktno iz skupina elitne A lige išli samo pobjednici grupa. Ubuduće će iz skupina prve dvije reprezentacije ići u četvrtfinale koje će se igrati na dvije utakmice. Četiri pobjednika ovih mečeva plasirat će se na Final Four.

FOTO: UEFA
FOTO: UEFA

Trećeplasirane reprezentacije iz A lige i drugoplasirane iz B lige ili drugog razreda, kao i trećeplasirane iz B lige i drugoplasirani iz Lige C igrat će play-off za promociju i ispadanje. Reprezentacije koje se ne plasiraju u četvrtfinala počet će kvalifikacije za SP 2026. U njima će 55 evropskih reprezentacija biti podijeljeno u 12 skupina. Pobjednici grupa ići će direktno u SAD, Meksiko i Kanadu, a drugoplasirani će igrati dodatne kvalifikacije.