Fudbal

UEFA PROMIJENILA ODLUKU Zmajevi će sada puno teže do Evropskog prvenstva

Europska fudbalska federacija (UEFA) odustat će od plana da na Europskom prvenstvu 2028. godine nastupe 32 reprezentacije.

FOTO: NFSBIH
FOTO: NFSBIH

Dugo se spominjala ideja povećanja broja reprezentacija koje bi sudjelovale na Europskom prvenstvu. Ideja je bila da se taj broj poveća s 24 na 32 što bi promijenilo i sistem kvalifikacija. U tom slučaju više od pola europskih reprezentacija našlo bi se na završnom turniru.

Kako sada stvari stoje, UEFA će od namjere novog povećanja broja učesnika na Euru za sada odustati. Na prošle godine održanom Euru 2020. sudjelovale su 24 reprezentacije u odnosu na ranijih 16.

Odluci UEFA-e prethodili su brojni pregovori s raznim stranama, a čini se da su prevagu odnijeli argumenti ‘broadcastera’.

“UEFA je imala pregovore s ‘broadcasterima’ širom Europe i svi su stava da bi kvalifikacije potpuno izgubile smisao. Ako 32 tima idu na prvenstvo, onda bi praktično svaka kvalifikacijska grupa bila riješena unaprijed i ne bi bilo toliko zanimljivih utakmica. UEFA je predlagala i ideju eliminacijskih mečeva, ali ni to nije naišlo na oduševljenje”, prenijeli su britanski mediji.

Domaćin Eura 2028. bit će Engleska.