Fudbal

UEFA potvrdila revoluciju u nogometu. Ovako će izgledati novi sistem u Ligi prvaka

Grupna faza u Ligi prvaka postaje stvar prošlosti, igrat će se jedinstvena liga s četiri kluba više nego dosad

FOTO: UEFA
FOTO: UEFA

Neće više biti manje važnih utakmica kao dosad u grupi, svaka će se bodovati i svaki će gol potencijalno presuđivati poziciju. Čak 100 utakmica više donosi Uefa u reformi po švicarskom sistemu.

Pročitajte još

Grupna faza u Ligi prvaka postaje stvar prošlosti, igrat će se jedinstvena liga s četiri kluba više nego dosad, njih 36.

U novom će formatu svaki tim igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika doma i u gostima. Sve će ekipe biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka ekipa igrati s po dva tima iz svake jakosne grupe – po jednu utakmicu kod kuće i jednu na strani.

Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

Jedna je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA-e. U ovom trenutku to je francuska Ligue 1.

Druga ekipa bit će prvak svoje države s najboljim koeficijentom koji bi inače igrao kvalifikacije. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet.

Treća i četvrta ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. Ukratko, UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dva tima u glavnu fazu Lige prvaka.

Prvih osam klubova u Ligi prvaka plasira se direktno u osminu finala, klubovi od devetog do 24. mjesta razigravat će u šesnaestini finala, a oni od 25. do 36. mjesta završavaju takmičenje. Više nema transferiranja u takmičenja nižeg ranga. Kostur žrijeba popunit će se kao na teniskim turnirima, tako da se prvi i drugi klub ligaške faze ne mogu susresti prije potencijalnog finala itd.

Format Lige prvaka Uefa će preslikati i na Evropsku ligu, gdje će također biti osam utakmica u prvom dijelu sezone, dok će klubovi Konferencijske lige u ligaškoj fazi imati po šest utakmica.

Ligaška faza počinje standardno u novembru, a po prvi će put imati i dva kola u januaru. Liga prvaka igrat će se kao i dosad, utorkom i srijedom, a Evropska i Konferencijska liga četvrtkom.

Novost je i da će svako od tri takmičenja imati jedan ekskluzivnu sedmicu u kojoj se neće igrati utakmice druga dva Uefina klupska takmičenja. Sve utakmice zadnjeg kola igrat će se u isto vrijeme, prenosi Index.