Region

Učenice bacile vršnjakinju na pod, pa je tukle rukama i nogama, sve snimale

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su dva kriminalistička istraživanja povezana s nasiljem među maloljetnicima.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

Sumnja se da su 14. marta u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove na Trešnjevci, dvojica maloljetnika tjelesno napala vršnjaka kojeg poznaju od ranije, a što je maloljetnica snimala svojim mobilnim telefonom, nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno poseban izvještaj Općinskom kaznenom državnom tužilaštvu za omladinu u Zagrebu, priopćila je zagrebačka policija.

Udarale je nogama i rukama po glavi

Također, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su drugo kriminalističko istraživanje nad šest maloljetnica i jednim maloljetnikom. Sumnja se da su 14. marta u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove u Sesvetama, presrele drugu maloljetnicu te ju srušile na tlo, a potom, dok je ležala, više ju puta udarile nogama i rukama po glavi i tijelu.

Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena (uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda).

Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava.

Policija: Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne

Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom na to da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Policija je poručila javnosti kako ovom prilikom želi ukazati ne samo na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja već i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki. Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja, navodi policija.

Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povređuje.

Prihvati notifikacije