BiH

U Zvorniku bit će obnovljena kuća 21 povratničkoj porodici

U gradskoj upravi u Zvorniku potpisani su ugovori o dodjeli građevinskog materijala povratničkim porodicama za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Potpisivanju i dodjeli ugovora, osim odabranih korisnika su prisustvovali resorni federalni ministar Edin Ramić, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predstavnici povratnika.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 21 povratničku porodicu dodjelom neophodnog građevinskog materijala.

– Odabrani korisnici su se prijavili na javni poziv, ispunili kriterije i stekli uslove za današnje potpisivanje ugovora. Ministarstvo je osiguralo za dvadeset i jednu porodicu građevinski materijal ukupne vrijednosti oko 300 hiljada KM, gradska uprava je pomogla u administrativnom dijelu i prikupljanju neophodne dokumentacije, dok će korisnici ugraditi građevinski materijal. Stambeni minimum je prvi preduslov za dobrovoljni povratak i život na svom ognjištu. Ovo je plod dugogodišnje dobre saradnje sa gradonačelnikom Stevanovićem i gradskom upravom. U fazi smo realizacije i nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, gdje smo obuhvatili većinu povratničkih mjesnih zajednica. Razgovarali smo danas i o budućim projektima od značaja za ovu lokalnu zajednicu čiju realizaciju planiramo do kraja tekuće godine – izjavio je federalni ministar Edin Ramić.

Ensad Mustafić povratnik je u naselje Pahljevići kod Zvornika. Prije nekoliko dana njegovu porodičnu kuću zahvatio je požar. Iz Ministarstava su odmah najavili pomoć i danas je potpisao ugovor o donaciji.

– U jednoj noći smo ostali bez krova nad glavom. Požar je progutao pola moje kuće. Istog dana sam dobio obećanje da će Ministarstvo sanirati dio štete i danas sam saznao da ću dobiti materijal za cijeli krov. Ne trebam govoriti šta mi to znači. Pomoć je blagovremeno došla. Nadam se da ću do zime završiti radove i spremno dočekati zimske dane – kazao je Mustafić

Gradska uprava kontinuirano pruža usluge povratnicima u Zvorniku. 

– Dvadeset i jedan krov više u našem gradu. Isto toliko porodica će dobiti trajno riješeno stambeno pitanje. Svake godine sa Ministarstvom implementiramo oko milion KM u našu sredinu. To su nedovoljna, ali značajna ulaganja. Nastavljamo u duhu dobre saradnje koja će značiti konkretnu i direktnu pomoć ljudima koji žive u Zvorniku – rekao je gradonačelnik Zoran Stevanović.

Prihvati notifikacije