Sarajevo

U znak sjećanja na prerano izgubljen život u dvorištu OŠ ”Aleksa Šantić” napravljen ”Alijev kutak”

U saradnji Općine Novi Grad Sarajevo sa preduzećem ”Park” i OŠ ”Aleksa Šantić” je u školskom dvorištu u čast i sjećanje na rahmetli Alija Bečića, nastradalog dječaka u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u blizini škole u mjesecu decembru prošle godine napravljen ”Alijev kutak”.

FOTO: OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO
FOTO: OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO

Na tom mjestu njegovi drugari iz VI-1 razreda zajedno sa razrednicom i direktoricom posadili su stablo trešnje kao simbol njegove mladosti. Ovaj kutak napravljen je s ciljem vječne uspomene koja će se njegovati i prenositi svim generacijama na prerano ugašen život dječaka Alija. U narednom periodu na klupi je planirano postavljanje spomen ploče ”Alijev kutak”.

Direktorica OŠ ”Aleksa Šantić” Amina Delić-Zimić kazala je da će ovaj kutak biti mjesto gdje će Alijevi drugari, ali i svi ostali učenici i nastavnici dolaziti kako bi se sjetili nastradalog dječaka.

,,U školskom dvorištu smo željeli da napravimo ovaj kutak, s obzirom da je u OŠ ”Aleksa Šantić” sve učenike, nastavnike i roditelje nemili događaj potresao. Nakon toga krenuli smo sa izgradnjom saobraćajnica i sa jačanjem svih onih stvari koje bi mogle učenicima olakšati život i zaštiti ih. Općina Novi Grad Sarajevo, Vijeće roditelja, sve službe koje su u strukturi pomoći i ostali saradnici stali su nam na raspolaganje,” kazala je direkotrica.

Općina Novi Grad Sarajevo je još od januaru započela realizaciju “mjera za poboljšanje sigurnosti učenika u saobraćaju” na putu do osnovne škole “Aleksa Šantić”. Obzirom na to da su u većini slučajeva sa obje strane prilaza školskim objektima kapije, garaže, pomoćni objekti, ograde itd. Općina Novi Grad radi na rješevanju imovinsko – pravnih odnosa, otkupu zemljišta i proširenju saobraćajnica kako bi se one dovele u uslove kakvi su predviđeni regulacionim planom i osigurali bolji i sigurniji uslovi kretanja učenika, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad Sarajevo.

Prihvati notifikacije