BiH

U Višegradu odana počast Draži Mihailoviću - "Ovo je dio historije Srba"

Parastos i polaganje cvijeća, te paljenje svijeća, održano je u Manastiru u Dobrunskoj Rijeci nadomak Višegrada

FOTO: BIRN
FOTO: BIRN

Više od stotinu sljedbenika ravnogorskih pokreta okupilo se, povodom godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića, 13. marta u Manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Mihailović, četnički vođa, osuđen je na smrt 1946. godine zbog veleizdaje i saradnje sa nacističkom Njemačkom. Njega je Viši sud u Beogradu rehabilitirao 2015. godine.

Dušan Sladojević, predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske, je kazao da su se sljedbenici pokreta danas sastali da se “molitveno pomole za dušu đenerala Draže”, navodeći da će se napraviti spomen i stradalim saborcima Mihailovića.

Sladojević je prošle godine presudom Državnog suda proglašen krivim i osuđen na pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine

On se, prema presudi, u svojstvu predsjednika “Ravnogorskog pokreta”, obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvoda. U presudi se navodi da je na skupu puštana pjesma “Sprem‘te se, sprem‘te, četnici”, koja izražava prijetnju i nasilje.

BIRN BiH je ranije pisao da Sladojević i Slavko Aleksić, također osuđen na pet mjeseci za smotru simpatizera, otkupljuju svoju kaznu. Zahvaljujući najviše pomoći simpatizera iz Australije, Amerike (Sjedinjene Američke Države) i Kanade, skupili smo sredstva i otplatili slobodu, kazao je predsjednik Ravnogorskog pokreta RS-a, navodeći da je kaznu otkupio i Risto Lečić.

Prema ranijem dopisu Suda BiH, za trećeosuđeng Lečića izdana je naredba za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora. Lečić je prisustvovao današnjem skupu i potvrdio da je i on otkupio kaznu zatvora od pet mjeseci na koju je bio osuđen zbog toga što je, uz gusle, skupu pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.

Ni ove godine pripadnici ravnogorskih pokreta nisu se postrojili na Trgu palih boraca, nakon što je ranije takav skup zabranilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske.

Parastos i polaganje cvijeća, te paljenje svijeća, održano je u Manastiru u Dobrunskoj Rijeci nadomak Višegrada, nakon čega se prisutnima obratio Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS-a. Ovo danas je dio historije srpskog naroda, a ono što se srpskom narodu dogodilo od 1941. godine do 1945, godine ne smije nikad više, kazao je Ostojić.

On je naveo da je Republika Srpska nastala u periodu od 1992. do 1995. godine i da je potrebna sloga i jedinstvo da se ona očuva, kao i da nijedan izabrani političar “ne smije staviti potpis na dokument kojima se odričemo Kosova i Metohije”.

Da se Kosovo ne može odvojiti od Srbije ponovljeno je i u pismu Vojislava Mihailovića, unuka Draže Mihailovića i predsjednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), koje je pročitano na skupu.

Tokom obilježavanja su, i ove godine, bili prisutni pripadnici EUFOR-a i MUP-a RS-a.

Prihvati notifikacije