Fudbal

U Sarajevu se gradi novi stadion Zmajeva sa 30.000 mjesta, pogledajte kako će izgledati

Ponovo je aktuelizirana priča izgradnje novog stadiona u Sarajevu na kojem bi igrala fudbalska reprezentacija BiH.

FOTO: NSBIH
FOTO: NSBIH

Nedavno su čelnici Fudbalskog saveza BiH, zajedno sa selektorom Farukom Hadžibegićem, na ovu temu razgovarali sa načelnicima sarajevskih Općina Centar i Stari Grad.

Ranije se nezvanično govorilo da su UEFA i FIFA spremne pomoći ovaj projekat, ali da očekuju da lokalne vlasti osiguraju zemljište, projekat i dio finansija za izgradnju. Upravo je lokacija bila glavna tema razgovora sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem koji je do sada kroz više projekata finansirao rekonstrukciju stadiona Koševo.

Fotografije “BiH arene” bile su izložene i u sali u kojoj je FS BiH u svojoj zgradi ugostio predstavnike UEFA-e 2020. godine.

Godinu dana kasnije, tačnije 27. februara 2021. godine, čelnici FS BiH i predstavnici vlasti u KS su obišli lokalitet u Halilovićima gdje je bio plan da se pravi nacionalni stadion.

Halilovići su zanimljiva lokacija za novi stadion jer se nalaze blizu izlaza autoputa, međutim do dan danas sve je ostalo samo na planovima.

Prema idejnom projektu stadion bi imao kapacitet oko 30.000 gledalaca te ostale elemente koji bi ispunjavali najviše UEFA standarde.

FOTO: NSBIH
FOTO: NSBIH

Izgradnja novog stadiona u Sarajevu, ali i drugim bh. gradovima sigurno bi povećala kvalitet i standard domaćeg fudbala, te poboljšalo cjelokupan ambijent u kojem se ovaj sport nalazi u BiH.

Uz proaktivnost FS BiH, podršku UEFA i FIFA, ovaj projekt teško da ima šansu bez jake političke volje na općinskom, kantonalnom i barem entitetskom nivou.

Možda je u ovom trenutku realnija priča pronalaska pravnih okvira za privatno-javne projekte, piše Reprezentacija.ba.

Uspješna priča dolazi iz Linza u Austriji gdje su nedavno u omjeru 80:20 novi stadion vrijednosti od oko 130 miliona eura finansirali privatni investitori koje je okupila Raiffeisen Banka i savezna država Gornja Austrija.

FOTO: NSBIH
FOTO: NSBIH

Takvi projekti, posebno na biznis atraktivnim lokacijama stadiona Grbavica ili Koševo, sigurno bi vrlo brzo našli investitore i ugledali svjetlo dana.

BiH će uskoro vjerovatno biti jedina država regiona bez modernog stadiona.

Prihvati notifikacije