Ostalo

U Sarajevo stiže evropska stonoteniska elita u borbi za posljednje vize za OI u Parizu

 Stonoteniski savez Bosne i Hercegovine (STSBiH) od 15. do 19. maja domaćin je posljednjeg ciklusa evropskih kvalifikacija za Olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u Parizu.  

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U STSBiH užurbano rade na posljednjim detaljima vezanim za to veliko međunarono takmičenje na kojem će se podijeliti posljednje vize za OI u Parizu.

Predsjednik STSBiH Mirsad Pajević danas je na pres-konferenciji kazao da će u olimpijskim kvalifikacijama ukupno učestvovati 43 stonotenisera i 36 stonoteniserki.  

– Ovo je jedan od najvećih sportskih događaja koje organizuje STSBiH. Ovu priliku smo dobili u konkurenciji nekoliko evropskih zemalja. Radili veoma marljivo i mislim da je sve spremno za početak takmičenja. Kvalifikacima će prisustvovati i najviši  zvaničnici Evropske stonoteniske asocijacije – kazao je Pajević.

Generalna skretarka STSBiH i direkorica turnira Amela Mujezinović kazala je da su ponosni na organizaciju turnira, te da su u Sarajevo doputovala najveća imena stonoteniskog sporta u Evropi.

Na završnim kvalifikacijama na Ilidži, nastupit će ženska i muška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koje će imati po dva predstavnika.

Za mušku reprezentaciju nastupaju Benjamin Zijadić i Nikola Mihailović, predvođeni selektorom Vladimirom Ivanekom, a u ženskoj konkurenciji šanse za plasman u Parizu tražit će Emina Cerić i Harisa Mešetović, predvođene selektoricom Eminom Hadžiahmetović.

Nakon danas obavljenog žrijeba bh. mladi predstavnci u obje konkurenciji igrat će u izuzetno teškim grupama.     

Selektor muške reprezentacije BiH Vladimir Ivanek kazao je da ovo jedno od najajčih takmičenja poslije prvenstva Evrope.

– Za 17-godišnjeg Banjamina Zijadića ovo je šansa da ovdje pokaže koliko trenutno može, možda možemo očekivanti i neko iznenađenje. Treba biti realan i reći da se nadamo osvajanju makar drugog mjesta u grupi koje vodi u dalji tok takmičenja. Što se tiče Nikole Mihailovića, on ima još težu grupu. Naši momci i djevojke su spremni. Mislim da će dati sve od sebe tako da možemo očekivati dobri igru i borbu – kazao je Ivanek. 

Turnir će se svakodnvno igrati u terminima od 9.30 do 21.30 sati. Kvalifikacije na Ilidži trajat će do  nedjelje, 19. maja, kada je završni dan ovog takmičenja i kada će biti poznato svih 10 posljednjih putnika u stonom tenisu za Olimpijske igre u Parizu.