Svijet

U ponoć u Evropskoj uniji na snagu stupa zabrana uvoza ruskog uglja

Državama članicama EU više neće biti dopušteno uvoziti ugalj iz Rusije nakon prijelaznog perioda koje završava danas u ponoć. Embargo je dio petog paketa sankcija o kojemu se EU dogovorio u aprilu i stupit će na snagu od četvrtka nadalje.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Države EU dogovorile su se o prijelaznom periodu od 120 dana kako bi industriji dale vremena da se prilagodi zabrani uvoza. Cilj je oslabiti rusku ekonomiju u jeku njezine invazije na Ukrajinu. Europska komisija je u aprilu objavila da bi embargo na ugalj Rusiju godišnje mogao stajati oko 8 milijardi eura.

Embargo na ugalj EU bila je prva sankcija Rusiji na polju energetike. U kasnijem paketu Europska unija je zabranila uvoz ruske nafte kako bi pojačala pritisak na Moskvu. Embargo na naftu trebao bi stupiti na snagu krajem godine, uz iznimke za nekoliko država koje posebno ovise o ruskoj nafti. To uključuje i Mađarsku, kojoj će biti dopušten nastavak opskrbe naftovodima iz Rusije.

Ruski operater naftovoda Transneft saopćio je u utorak da je transport nafte iz Rusije za Mađarsku, Češku i Slovačku zaustavljen.

Prihvati notifikacije