Svijet

U Libiji nestale dvije i po tone uranijuma: Postoji zabrinutost za nuklearnu sigurnost

Inspektori UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela otkrili su da je otprilike 2,5 tona prirodnog uranijuma nestalo sa jednog libijskog mjesta koje nije pod kontrolom vlade.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Nalaz je rezultat inspekcije koja je prvobitno planirana za prošlu godinu i koja je „morala biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regionu“, a konačno je obavljena u utorak, navodi se u povjerljivoj izjavi šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija.

Inspektori IAEA-e „utvrdili su da 10 bačvi sa oko 2,5 tone prirodnog uranijuma u obliku UOC-a (koncentrata uranijumske rude) koje je (Libija) ranije prijavila… da se skladišti na toj lokaciji, nije bilo tamo prisutno“, kaže se u saopštenju.

Agencija će sprovesti „dalje aktivnosti“ na utvrđivanju okolnosti uklanjanja uranijuma sa lokacije, koju nije imenovala, dodaje se u saopštenju.

“Gubitak saznanja o trenutnoj lokaciji nuklearnog materijala može predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu sigurnost“, navodi se, dodajući da je dolazak do lokacije zahtijevao „kompleksnu logistiku“.

2003. godine Libija se pod tadašnjim vođom Muammarom Gaddafijem odrekla svog programa nuklearnog oružja, posjedujući centrifuge koje mogu obogatiti uranijum, kao i informacije o dizajnu za nuklearnu bombu, iako je malo napredovala prema bombi.

Libija je imala malo mira od pobune koju je podržao NATO 2011. godine kojom je svrgnut Gaddafi. Od 2014. politička kontrola je podijeljena između rivalskih istočnih i zapadnih frakcija, a posljednji veliki sukob se završio 2020. godine.

Privremena vlada Libije, uspostavljena početkom 2021. godine kroz mirovni plan koji podržava UN, trebala je trajati samo do izbora zakazanih za decembar te godine koji još uvijek nisu održani, a njen legitimitet je sada također sporan, piše Reuters.

Prihvati notifikacije