BiH

U Birminghamu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Odbor Remembering Srebrenica regije West Midlands organizirao je, u suradnji sa BH UK Network i Aston Univerzitetom, odavanje počasti za 8.372 osobe ubijene u genocidu, počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

FOTO: BOSNIA & HERZEGOVINA UK NETWORK
FOTO: BOSNIA & HERZEGOVINA UK NETWORK

Predsjednik Remembering Srebrenica za regiju West Midlands Mat Shaer istakao je, na tom događaju u prostorijama Aston univerziteta u Birminghamu, važnost održavanja takvih događaja.

Komemoraciji su, među ostalima, prisustvovali Andy Street CBE, gradonačelnik West Midlands regije i Nasir Awan MBE, kraljičin izaslanik te mnoge druge zvanice.

Publici se obratila i Selma Bektić, čiji su roditelji i ostali članovi porodice doživjeli strahote tokom genocida u Srebrenici. Selma je rođena u Velikoj Britaniji, a pohađala je bh. dopunsku školu u Birmingamu. Ponosni smo na Selmu, smogla je snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice koja je izgubila više od stotinu članova, a za njihovim ostacima još se traga – navodi se.

Kako je kazala Selma Bektić, tim događajem sjećaju se nedužnih ljudi koji su ubijeni ‘uključujući i moju porodicu i solidarišemo se sa žrtvama’. Ovaj čin sjećanja znači više nego što ćete ikad znati – istaknula je.

Prikazan je kratki dokumentarni film ‘Remembering Srebrenica’, a kod publike je izazvao jaka osjećanja.

Jelena Obradović-Wochnik, predavač politike i međunarodnih odnosa, direktor istraživanja na Aston univerzitetu Bosanska je porijeklom iz Sarajeva. U prezentaciji se osvrnula na to šta je dosad urađeno po pitanju memorijalizacije i kolektivnog sjećanja genocida u Srebrenici – istaknuto je.

Kako navode organizatori u saopćenju za javnost, izgovorena je i srebrenička molitva koja će zauvijek ostati uklesana u srebreničkom kamenu sa jakom porukom ‘Da se više nikome i nigdje ne desi ono što se desilo u Srebrenici’.

Prihvati notifikacije