Ostalo

Tyson ponovo optužen za silovanje, prijeti mu nova zatvorska kazna

Tyson je 1992. godine osuđen na šest godina zatvora i četiri godine uslovno zbog silovanja Desiree Washington.

FOTO: EPA-EFE/YOAN VALAT
FOTO: EPA-EFE/YOAN VALAT

Bokserska legenda Maike Tyson ponovo je optužen za silovanje. Žena koja ga je prijavila ovog mjeseca željela je da ostane anonimna, ali je istraga pokrenuta i višestruki svjetski šampion bi opet mogao da završi iza rešetaka.

Optužba se odnosi da događaj sa početka 1990-ih godina, a Tyson je već proveo tri godine u zatvoru zbog silovanja Desiree Washington tokom istog perioda.

U izjavi je istaknuto da se događaj odigrao u New Yorku, te de je Tyson žrtvu silovao u limuzini nakon što su se upoznali u noćnom klubu.

Javnosti za sada nepoznata žena mogla bi dobiti i pet miliona dolara, a kaže da je pretrpjela fizičke, psihičke i emotivne povrede i to godinama nakon slučaja.

U prvoj izjavi se ne navodi tačan datum napada, ali se vrijeme poklapa sa godinama u kojima je Tyson silovao Desiree Washington.

“Nekoliko puta sam mu rekla ne i zamolila ga da prestane, ali je on nastavio da me napada. Tada mi je skinuo pantalone i silovao me”, rekla je žena prenosi engleski Daily Mail.

Zarad svoje sigurnosti, žena i dalje ne želi da se njeno ime pominje u javnosti.

Advokat Darren Seilback istakao je da ni sam nije vjerovao ženi u početku, ali je istražio njene navode i utvrdio da su veoma vjerodostojni.

Poruka je poslana i agenciji koja zastupa Tysona, pa se očekuje odgovor u narednih nekoliko dana.

Tyson je 1992. godine osuđen na šest godina zatvora i četiri godine uslovno zbog silovanja Desiree Washington, tada 18-godišnje takmičarke na izboru za ljepotu Miss Crne Amerike.

Iz zatvora je pušten 1995. godine, nakon što mu je kazna smanjena na tri godine. Uprkos tome što je bio iza rešetaka, Tysonova karijera nije završena i vratio je titulu u teškoj kategoriji nakon puštanja na slobodu. Borio se do 2005. godine kada je odlučio da je vrijeme za penziju.

Prihvati notifikacije