Fudbal

TUGA ŠIROM EVROPE Prije 10 godina minute su ih dijelile od polufinala LP, a danas tragedija...

Bilo je 27.300 navijača unutar La Rosalede prije dvije sedmice kako bi gledali drugoligaša Malagu protiv Huesce - bila je to četvrta najveća posjećenost vikenda bilo gdje u Španiji, a tukli su je samo vrhunski timovi Barcelone, Real Madrida i Seville.

FOTO: EPA/BERND THISSEN
FOTO: EPA/BERND THISSEN

Klub iz regije Costa del Sol zvanično je danas ispao iz Segunde u treću ligu Španije, a ipak imaju najbolju prosječnu posjećenost u svojoj ligi.

Prije deset godina bilo je nešto manje od 30.000 ljudi natrpano u La Rosaledu kako bi ih gledali kako se bore protiv Borussije Dortmund u četvrtfinalu Lige prvaka.

Podrška klubu ostala je ista tokom desetljeća dugog pada u bogatstvu, sve ostalo se promijenilo.

Malaga je remizirala u toj prvoj utakmici 2013. 0-0 i trebala je proći u polufinale, ali nakon dva gola iz ofsajda u sudijskoj nadoknadi Borussia Dortmund je prošla kroz ukupni rezultat 3-2.

Desetljeće kasnije i nisu uspjeli opstati u drugoj ligi.

Nije trebalo da bude ovako. Malaga je bila preteča stranog vlasništva u LaLigi i neko vrijeme se činilo da će ih inozemna bogatstva pretvoriti u pravu snagu španskog fudbala.

Abdullah ben Nasser Al Thani preuzeo je klub 2010. Dug od 14 miliona eura izbrisan je i činilo se da je kupnja od strane člana proširene katarske kraljevske porodice odgovor na sve njihove molitve.

Hrabre izjave o dostizanju Lige prvaka unutar tri sezone samo su pridonijele osjećaju uzbuđenja. I premda su stvari krenule loše te prve sezone, kada je Manuel Pellegrini stigao nakon 11 sedmica, preokrenuo je situaciju i uslijedila su ogromna ulaganja igrača.

Na početku sljedeće sezone stigli su Ruud van Nistelrooy, Santi Cazorla, Isco i Joaquin i odjednom se pojavio taj san o Ligi prvaka.

Pellegrini ih je doveo do četvrtog mjesta u svojoj prvoj punoj sezoni, a sljedeće sezone igrali su u najvećem europskom natjecanju i stigli do četvrtfinala.

Otišli bi i dalje da nije bilo te dvije užasne odluke sudija zbog kojih su eliminirani od strane Dortmunda Jurgena Kloppa.

Obično blagi Pellegrini bio je ljut i u klubu su smatrali da su kažnjeni zbog spora o finansijskom fair playu koji se vodio protiv njih. Kako se ekipi pod istragom UEFA-e može dopustiti da dođe do finala UEFA Lige prvaka? Sljedeće godine dobili su zabranu i uskraćeno im je mjesto u Europskoj ligi.

Nakon europske zabrane Pellegrini je otišao u Manchester City, a Al Thani je potpuno presušio. U stvari, ukinuo je finansiranje davno prije vrhunca te slavne Lige prvaka. Do predsezone te kampanje sindikat igrača u Španiji već je izražavao zabrinutost zbog neisplaćenih plata.

Ambiciozni planovi izvan terena također su bili u zastoju. Izvori bliski Al Thaniju sugerirali su u to vrijeme da mu je lokalna vlast uskratila dopuštenje za provedbu raznih razvojnih planova u regiji, uključujući novi hotel i marinu u Marbelli. Još uvijek se čini da je to bio najveći uzrok zaokreta u odnosu vlasnika prema klubu.

Veliki igrači sada su se prodavali, kasniji menadžeri morali su raditi sa skromnim proračunom, a 2018. klub je ispao u drugu ligu u kojoj su bili od tada.

Ovo je također označilo kraj povratka Al Thanija koji se vratio u Katar, više se ne okrećući da gleda klub na La Rosaledi.

Stvari su 2020. krenule iz lošeg na gore. Klub je bio blizu propasti, spasivši se hitnom prodajom Antonina u Granadu za 1,5 miliona eura.

A u februaru te godine sudac je preuzeo kontrolu nad klubom od Al Thanija i stavio ga u ruke administratora nakon optužbi za zlouporabu sredstava i pranje novca koje je iznijela skupina malih dioničara – navijača kluba.

Nakon policijske racije u uredima kluba slučaj je priznat. I sudija je imenovao administratora Jose Maria Munoza, pravnika i ekonomistu, da preuzme vođenje kluba.

Tri godine kasnije ostao je na čelu s Al Thanijem koji ne želi platiti iznos od oko 9 miliona eura kako bi povratio kontrolu nad klubom (iznos za koji tužiteljstvo tvrdi da je nezakonito uzet).

Finansijska situacija Malage popravila se do te mjere da joj je LaLiga dala jedno od najvećih ograničenja potrošnje ekipe u diviziji za ovu sezonu.

U ljeto je tadašnji direktor Manolo Gaspar doveo odličnog napadača Rubena Castra iz Cartegene, gdje je prethodne sezone zabio 20 golova. Bio je to znak da stvari idu nabolje i da se kreće u borbu za promociju.

Ali Gaspar je otišao u februaru, klub sada ima trećeg trenera sezone, Sergija Pellicera, a Castro ima samo deset golova. Ekipa nije u borbi za promociju, a sada su potonuli u treću ligu.

Al Thani je dao iskaz iz Katara i istraga je zatvorena, ali nije određen datum za konačnu presudu.

Ako sud na kraju proglasi Al Thanija krivim klub će biti prodan. Nadamo se da bi se mogao predomisliti i svojevoljno ga staviti na tržište – ali kako stvari stoje čini se da nema namjeru to učiniti.

Ovog marta pojavila se priča da Qatar Sports Investment (QSI) pokušava kupiti klub. Na nogometnoj konferenciji koju je organizirala Marca održanoj u Malagi, predsjednik Paris Saint Germaina Nasser Al-Khelaifi odbio je isključiti mogućnost da vlasnici PSG-a kupe Malagu.

Rekao je: ‘Gledamo prilike. To je fantastičan klub koji je trenutno u teškim vremenima. Ako postoji šansa, zašto onda ne [kupiti]? To je sjajan grad i sjajan klub.’

QSI je već proširio svoj portfolio stjecanjem četvrtine udjela u Sporting Bragi u Portugalu, a katarski ponuđivači također su pokušali kupiti Manchester United od Glazerovih.

Neki navijači Malage izrazili su zabrinutost u to vrijeme zbog mogućnosti da postanu glavni klub za PSG. Drugi su postavljali pitanje – kako može biti gore od sadašnjeg stanja?

Šta god se dogodilo na sudu i na terenu, ostat će jedan od usnulih divova španske igre.

Ali od ovog vikenda prešli su put od četvrtfinalista Lige prvaka do treće lige u roku od samo 10 godina.

Prihvati notifikacije