Košarka

Tri evropske NBA legende istovremeno ulaze u košarkašku Kuću slavnih

Čak triI evropske legende ove će jeseni ući u Kuću slavnih.

FOTO: FADEAWAYWORLD.NET
FOTO: FADEAWAYWORLD.NET

Košarkaškim besmrtnicima pridružuju se Dirk Nowitzki, Paul Gasol i Tony Parker, a jednu od najjačih generacija u historiji čine i Dwyane Wade te ništa manje legendarni trener Gregg Popovich.

Kuća slavnih imena novih stanara tradicionalno je objavila na Final Fouru NCAA lige. Prvi put će u istoj godini biti primljeno toliko neameričkih košarkaša, a još nije objavljeno ko će biti novi član izabran od Međunarodnog odbora.

Sva trojica ulaze zbog NBA karijere, a ne međunarodnih uspjeha

Nowitzki, Gasol i Parker izabrani su na temelju svojih velikih NBA karijera, u kojima su sva trojica osvajala naslove prvaka. Parker će, uz Gregga Popovicha, popuniti kostur dinastije San Antonio Spursa u Kući, u koju su ranije primljeni Tim Duncan i Manu Ginobili.

Nowitzki je u NBA ligi igrao 21 godinu, sve u Dallas Mavericksima, te osvojio naslov prvaka 2011., kad je bio i MVP finala. Još 2007. osvojio je nagradu za MVP-ja sezone, 14 puta je bio All-Star, a trenutno je šesti na listi strijelaca svih vremena s 31.560 poena.

Gasol je od 2001. do 2019. igrao za Memphis, LA Lakerse, Chicago, San Antonio i Milwaukee osvojivši naslove prvaka s Lakersima 2009. i 2010. Šest puta bio je NBA All-Star, a popis njegovih međunarodnih uspjeha sa španskom reprezentacijom je ogroman.

Parker je 17 od 18 NBA sezona proveo u Spursima, a posljednju u Charlotteu. U San Antoniju je četiri puta osvojio naslov prvaka (2003., 2005., 2007. i 2014.), a 2007. je bio i MVP finala. S francuskom reprezentacijom bio je evropski prvak 2013. godine.

Wade je većinu od svojih 16 sezona u NBA ligi proveo u Miamiju te osvojio tri naslova prvaka – 2006. sa Shaquilleom O’Nealom, kad je bio i MVP finala, a 2012. i 2013. s LeBronom Jamesom. Čak 13 puta izabran je za All-Star utakmicu, a 2009. bio je i najbolji strijelac lige.

Uz Parkera i Popovich, ali i dugogodišnja pomoćna trenerica Spursa

Popovich je 1996. sam sebe imenovao trenerom Spursa, a na draftu iduće godine izabrao je Tima Duncana i započeo dinastiju koja je u razmaku od 15 godina osvojila pet naslova prvaka. Triput je proglašen trenerom godine, a nijedan trener nije ostvario više pobjeda od njega u NBA ligi.

Dodatni štih Spursima u klasi ’23 daje i Becky Hammon, dugogodišnja Popovicheva pomoćnica, a sad trenerica Las Vegas Acesa, koje je u prvoj sezoni odvela do naslova WNBA prvakinja. Ali ona je u Kuću slavnih uvrštena prvenstveno zbog fantastične igračke karijere.

Ostatak klase čine treneri Gene Keady, Gene Bess, David Hixon i Gary Blair te američka olimpijska ženska reprezentacija iz 1976. godine.

Prihvati notifikacije