Ostalo

Tri doping slučaja u Bosni i Hercegovini, izrečene kazne

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine evidentirala je tokom 2022. godine tri doping pozitivna slučaja u Bosni i Hercegovini.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Odbor za saslušanje je proveo postupke u skladu sa Kodeksom Svjetske antidoping agencije (WADA) i Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, te na osnovu izvedenih dokaza i činjenica izrekao odgovarajuće sankcije i mjere za dvije sportistkinje, dok je treći postupak u toku.

Prvi slučaj je utvrđen 22. oktobra 2022. u Tešnju, na takmičenju WAKO Balkan open 2022 – kickboks, kada je provedena doping kontrola nad Doris Živković, saopćila je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Analiza njenog uzorka je pokazala prisustvo zabranjene supstance furosemid. Furosemid je supstanca iz klase S5. (Diuretici i maskirna sredstva), koja je uvrštena na Listu zabranjenih sredstava za 2022. godinu.

Odbor za saslušanje je donio odluku o zabrani učešća u sportu od šest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Istom odlukom poništeni su svi rezultati koje je Živković postigla od dana kada je prikupljen navedeni uzorak, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

U drugom slučaju, 20. novembra 2022. godine u Sarajevu, na takmičenju Taekwondo open 2022, provedena je doping kontrola Ajne Makaš.

Analizom je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance methylhexanamine (5-Methylhexan-2-amine), iz klase S6. (Stimulansi) sa Liste zabranjenih supstanci 2022. godinu. Određena joj je kazna zabrane učešća u sportu od šesnaest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Također su poništeni svi rezultati koje je postigla od dana prikupljanja uzorka, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

Prihvati notifikacije