Život

Topljenje ledenjaka u švicarskim Alpama otkriva jezive tajne skrivene decenijama

Topljenje švicarskih ledenjaka zbog vrlo visokih temperatura dovelo je do otkrića ljudskih ostataka i olupine aviona koji je, više od pola stoljeća, bio zarobljen ispod leda.

FOTO: CYRIL ZINGARO/EPA
FOTO: CYRIL ZINGARO/EPA

Posljedice iznimno visokih temperatura u posljednjih nekoliko sedmica ne uzrokuju samo granične probleme između Švicarske i Italije zbog povlačenja ledenjaka, već i otkrivaju tajne skrivene decenijama ispod slojeva leda.

Dva su francuska alpinista pronašli kosti prošle sedmice u švicarskim Alpama, dok su se penjali po ledenjaku Chessjen, u južnom kantonu Valais.

Kosti su helikopterom prebačene s planine, a nalazile su se na zaleđenoj stazi koja se ne koristi više od 10 godina, prenosi The Guardian.

Upravitelj planinarskog doma Britannia rekao je da su alpinisti pronašli kosti jer su koristili zastarjelu kartu za penjanje po ledenjaku, na kojoj je zaleđena staza upisana kao prohodna. Dodao je da kosti vjerovatno pripadaju nekome ko je poginuo nekada u kasnim ’70-ima ili ranim ’80-ima.

Sedmicu dana prije toga još je jedan kostur pronađen blizu pristaništa Zermatt, sjeveroistočno od vrha Matterhorn. Valaiška policija je u oba slučaja rekla da pomoću DNK analize pokušavaju utvrditi identitet preminulih osoba.

U prvoj sedmici avgusta jedan planinski vodič je pronašao olupinu aviona koji se 30. jula 1968. srušio iznad ledenjaka Aletsch, u blizini vrhova Jungfrau i Mönch.

– Iz daljine sam mislio da gledam u dva ruksaka – rekao je vodič Dominik Nellen. 

Inspekcija na mjestu događaja je utvrdila da se radi o olupini aviona Piper Cherokee koji se tamo srušio prije više od 50 godina. Tijela poginulih putnika su tada pronađena, ali olupina je do sad bila skrivena ispod leda, prenosi Dnevnik.hr.

Prihvati notifikacije