Fudbal

Tomislav Piplica za Bosnainfo: "Čileanci" su dokaz šta su Balkanci u stanju napraviti na velikim takmičenjima. Ali, postoji jedan problem...

FOTO: PICTURE POINT
FOTO: PICTURE POINT
Piplica je za kratko vrijeme u selekciji BiH osvojio srca bh. navijača

Proslavljeni bh. golman Tomislav Piplica, nekadašnji “zlatni Čileanac” iz 1987. kada se sa U20 timom Jugoslavije popeo na krov svijeta, trenutno radi kao trener golmana u njemačkom Erzgebirge Aueu. 

Nakon perioda koji je proveo u Wackeru Nordhausen, CZ Jeni, Bayreuthu.., Aue je sigurno stepenica više za 53-godišnjeg Tomu čiju je fudbalsku karijeru obilježio sjajan period u bivšem bundesligašu Energie Cottbusu gdje je stekao status ikone. Od ostalih brojnih klubova svakako treba izdvojiti njegov matičn klub bugojansku Iskru, te Segeste i Zagreb gdje se najduže zadržao.

FOTO: EPA/BERND SETTNIK
FOTO: EPA/BERND SETTNIK
Piplica je bio miljenik navijača Cottbusa

U razgovoru za Bosnainfo Piplica, koji je zbog kasnog priključivanja “Zmajevima” svega osam puta stajao na golu bh. tima, prisjetio se zlatnog perioda jugoslovenskog fudbala čiji je sudionik i sam bio, te se osvrnuo na nadolazeći Mundijal, selekciju BiH i neke naše fudbalere.

Pročitajte još

– Ovog ljeta sam prešao u Aue koji je lani igrao u “cvajti”, malo nam je loš start bio, ali smo se stabilizovali. Zadovoljan sam tu trenutno, i ovo smatram napretkom kada je moja trenerska karijera u pitanju, rekao je za početak Piplica.

Kolektiv ispred individualnog

Selekcija zemlje u kojoj Piplica živi već niz godina nedavno je objavila spisak. Stara narodna kaže kako se na “Nijemce uvijek mora računati”, a slično razmišlja i Piplica.

– Nijemci uvijek očekuju da dođu do kraja. E sad šta će biti, vidjet ćemo. Ono što znam da je Nijemci idu na osvajanje naslova prvaka. Ako ih sreća sa imenima rivala malo pogleda, onda su oni u stanju svašta da naprave. Reus se povrijedio, istina, ali toliki hendikep koliko se priča i nije. I bez njega imaju dobru ekipu i širok roster, kaže baš sagovornik.

O potencijalnoj senzaciji SP-a kaže:

– Povrede i kvalitet adaptacije u Kataru dat će nam odgovore koja se selekcije najviše pripremila. Svašta nešto se mora poklopiti da bi neka selekcija blistala. Mogu neke manje ekipe da iznenade, a mogu i one najjače da kiksaju govori nam Tomislav, te se osvrnuo na balkanske predstavnike u Kataru:

– Sve zavisi koliko se državne selekcije pokažu kao timovi , a ne kao pojedinci. Važan je kolektiv, bez toga nema išta. Ovo je turnirsko takmičenje i važno je i ime protivnika. Da je neko izraziti favoriti, ne znam baš, ne bih mogao to reći jer svi su skloni porazu. Niko ne briljira toliko igrom.

Pročitajte još

– Što se konkretno Balkanaca tiče, ako Hrvatska ili Srbija u timu uspostave dobru atmosferu, zdravu, i ukoliko se fokusiraju  za dobar rezultat, u stanju su da dođu do kraja.. . Svi Balkanci su slični. Uvijek je mentalitet problem bio. Ako loše krene  onda ništa ne valja. Odmah neki raskol, a ako krene dobro, svašta smo u stanju da napravimo, naglašava Piplica.

Problem medija

Upravo je takav slučaj bio s mladom selekcijom Jugoslavije krajem 80-tih godina 20. vijeka, čiji su igrači nakon perioda velikosrpke agresije poslije postali nosioci igre selekcija Hrvatske, Srbije, BiH…

– Čim smo stigli u Čile pričalo se kako su Jugosloveni glavni na terenu i pored terena. Imali smo sjajnu atmosferu i to je bilo bitnije nego imati jednog ili dva  velemajstora u timu. Ono što može da uradi kolektiv, pojedinac ne može, ističe Piplica koji je još u trenerskoj karijeri  bio i dio stručnog štaba najbolje generacije “Zmajeva” koji su pod vodstvom legendarnog Safeta Sušića nastupili na Mundijalu u Brazilu.

FOTO: ERZGEBIRGE AUE/TWITTER
FOTO: ERZGEBIRGE AUE/TWITTER
U novom klubu se odlično snašao

Kaže kako je pratio posljednje nastupe selekcije BiH, a osvrnuo se i na grupu kvalifikacija za Euro 2024. u kojoj smo ponovo izvukli Portugalce i Slovake s kojima smo već igrali u ranijim ciklusima.

Po Piplici problem koji se stvori u našoj selekciji je uvijek isti, a to je pogrešan pristup utakmicama, kako na terenu tako i kroz medije.

Pročitajte još

– Uvijek imamo situaciju da protiv neke ekipe kroz medije upišemo pobjedu unaprijed i najavimo pobjedu, a onda se desi kiks. U međuvremenu protiv neke sile odigramo mnogo bolje i s mnogo više fokusa. Nema više loše reprezentacije. Svako svakog može pobijediti. Imamo šanse naravno, grupa je opasna, ali sad smo nekako jači ekipno neko pojedinačno. Osim toga  teba vidjeti koliko će Džeko moći i u kojoj formi će igrati. Jer, realno ni on nije u najboljim fudbalskim godinama, smatra Tomislav.

Iznenadio ga Prevljak

Prokomentarisao je i igre napadača BiH i Augsburga, Ermedina Demirovića kojeg mnogi vide kao nasljednika Džeke, ali i Smaila Prevljak koji trese mreže u dresu Eupena.

– Zasad dobro igra, pokazao je da vrijedi, a od njega će najviše ovisiti da li će u budućnosti obući dres još većeg kluba. Neko se razvije s 20, neko s 25 godina, a neko čak i kasnije. On je meni interesantan igrač koji bi mogao naslijediti Džeku.

FOTO: FSBIH
FOTO: FSBIH
Tomislav je bio član struke u vrijeme selektora Safeta Sušića

– Moram istaći i Prevljaka za kojeg često kažem kako je malo čudno da nije do sad napravio veći transfer. Malo me je to iznenadilo. On je ipak i reprezentativac i očekujem da pređe u neku jaču ligu i jači klub jer sudeći po statistici u Belgiji, očito posjeduje kvalitet za takvo nešto, zaključio je Piplica.

Prihvati notifikacije