Ekonomija

Tesla do kraja godine stiže u BiH

Dok mladi masovno odlaze iz zemlje, posljednju nadu za ostanak ulijeva otvaranje novih radnih mjesta. U protivnom prijeti nam budućnost “zemlje staraca”.

FOTO: BHRT
FOTO: BHRT

Na sreću, još ima pozitivnih priča. Takva nam upravo stiže iz Bijeljine, gdje američka kompanija “Tesla”, u vlasništvu Elona Muska, do kraja godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Tu informaciju za BHRT potvrdili su u preduzeću PASS koje se bavi proizvodnjom dijelova za autoindustriju.

Kompanija PASS iz Bijeljine, koja proizvodi savitljive cijevi za autoindustriju, do kraja godine proizvodiće i dijelove za čuvene električne automobile kompanije “Tesla”, kažu iz ove firme, koja je u većinskom vlasništvu njemačke kompanije Pass automotive east.

– Pregovori su na veliko, rade se, već su u Njemačkoj. Nadam se da će krajem godine doći famozni Tesla. Radimo crijeva za protok pritiska, zraka, ulja, goriva. Pošto smo mi većinska njemačka firma proslijediće nam prozvodnju i vrstu proizvoda koje mi radimo i držimo monopol za autoindustriju – rekao je Rado Maletić, direktor kompanije PASS Bijeljina za BHRT.

Kao razloge za dolazak američkog giganta u Bosnu i Hercegovinu Maletić navodi jeftinu radnu snagu i visok kvalitet. U PASS-u se već proizvode dijelovi za brojne svjetske kompanije.

– Kad otvorite haubu od automobila sve što vidite u motoru, sve se to proizvodi kod nas u PASS-u. Imamo preko 300 proizvoda renomiranih porizvođača, radimo za Audi, Volkswagen, BMW – rekao je Miodrag Đurković, smjenovođa u firmi PASS.

Trenutno zapošljavaju više od hiljadu radnika, a očekuju da će novi poslovi donijeti i nova radna mjesta.

– Radim na poslovima montaže dijelova za auta. Svaki posao ima svoju težinu, ali u suštini kad se snađete onda je sve mnogo lakše – ističe Milica Rudan, radnica.

U bijeljinskoj fabrici uvjereni su da će pregovori njemačkih partnera sa “Teslom” uroditi plodom i da će se Poršeu, Jaguaru, Audiju i drugim kompanijama, pridružiti i američki električni automobili.

Prihvati notifikacije