Politika

Tegeltija zna sve: Jedini cilj bošnjačke elite pri secesiji od Jugoslavije bio je stvaranje bošnjačke nacionalne države

- Toj eliti samostalnost BiH nema nikakvog smisla ako je oni ne kontrolišu, smatra Dodikov savjetnik

FOTO: N1
FOTO: N1

Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a danas savjetnik Milorada Dodika, na Twitteru je prokomentarisao moguće Schmidtove izmjene Izbornog zakona, te donio svoju ocjenu “šta će to značiti za Bošnjake”.

– Ako Šmit Sarajevu nametne ove izmjene IZ i s tim okonča težnje bošnjačko-muslimanske elite za stvaranjem bošnjačke nacionalne države i na nivou FBIH, za njih će to imati značaj obesmišljavanja ulaska u proces osamostaljivanja BIH od JUG. Imaće tad samo dva izbora: Pravljenje takve države na teritoriji koju kontrolišu ili ulazak u neku vrstu državne zajednice – konfederaciju sa Srbijom i to bez područja gdje su Hrvati većina, jer su u Jugoslaviji, npr. iako nisu bili dominantna većina, realno imali više vlasti u BIH nego što će imati u Dejtonskoj BIH, komentariše savjetnik Milorada Dodika za pravna i ustavna pitanja.

Tegeltija, koji je na američkoj crnoj listi , smatra da je, kako je napisao, “jesini cilj Bošnjačke elite pri secesijinod JUG je bio stvaranje bošnjačke nacionalne države”.

– Bez toga za tu elitu, samostalnost BIH nema nikakvog smisla ako je ne kontrolišu Bošnjaci, ocijenio je Tegeltija.

Prihvati notifikacije