Ekonomija

Tegeltija smatra da Zapad želi finansijski slomiti RS: Povukli smo deset puta manje novca od FBiH

Ministar finansija BiH Zoran Tegeltija (SNSD), kazao je da RS povlači deset puta manje novca zbog svoje politike.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tegeltija je za Srnu govorio o tome kako ‘Zapad pokušava finansijski slomiti RS’, ali da to neće uspjeti.

On je rekao da Republika Srpska nije neko ko vodi neki rat, ulaže u naoružanje ili nešto tome slično, nego RS svoje finansijske kapacitete ulaže u izgradnju bolnica, škola, vrtića, putne infrastrukture, u sve ono što je potrebno za normalan život radnih ljudi, penzionera, omladine i djece.

On je to sve govorio u kontestu svjedočenja Christiana Schmidta u Londonu gdje je pozvao na sankcije za RS.

Tegeltija je podsjetio da ovo nije prvi put da se dešava da neko ‘prijeti i pokušava da finansijski slomi RS kako bi ostvario svoje političke ciljeve’.

Prema njegovim riječima, zbog svojih političkih odluka, RS je poslije rata povukla 10 puta manje finansijskih sredstava od Federacije BiH.

“Tačno je da je Njemačka blokirala finansijska sredstva Oružanim snagama BiH na teritoriji RS. Da li to znači da mi sada treba da imamo dvije vojske u BiH? Kakve su to poruke”, upitao je Tegeltija.

On je razočaran i potezom Schmidta koji je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio da uskrati podršku BiH. Iako BiH u MMF-u ima i svoje kvote i glasove i guvernera.

Novoimenovani ministar finansija i trezora u Vijeću ministara očekuje da se MMF odredi prema BiH na osnovu odluka svojih organa, a ne na osnovu Schmidtovih prijetnji i nekorektnih zahtjeva.

Tegeltija je naglasio da ne očekuje probleme ni zastoje u radu Vijeća ministara. Kao ni Fiskalnog savjeta BiH zbog kašnjenja u formiranju vlasti u FBiH.

Prihvati notifikacije