Sarajevo

Teatarskim reflektorima dočaran glamur filmskog festivala

Drugu godinu zaredom tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, Općina Centar organizuje manifestaciju pod nazivom „Festival u Centru“ u Radićevoj ulici.

FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO
FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Četvrti dan obilježili su studenti četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti Amina Pilav, Dario Jurenić, Alen Pranjić i Rijad Dacić pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića i asistentice Jasmine Memić koji su u Radićevoj ulici svojom instalacijom teatarskih reflektora postavljenih iznad ulice omogućili svim prolaznicima da barem malo osjete filmsku čaroliju i glamur festivala kada su svi reflektori usmjereni samo na njih.

FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO
FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO

U večernjim satima u vanjskom dvorištu knjižare „Buybook“ otvorena je izložba pod nazivom „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1945.-1970.“. Originalni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije već godinu i po imaju turneju po susjednim državama i sada su predstavljeni sarajevskoj publici. Kako je objasnio Goran Matić, direktor Filmskog centra ovih 50 plakata je odabrano na osnovu kvalitete, autora i značaju filmova. Među izloženim filmskim plakatima nalaze se i plakati filmskih ostvarenja iz Bone i Hercegovine. Na otvaranju izložbe su u ime Općine Centar prisustvovali vijećnik Alen Girt i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević te Senad Bostandžić iz Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“. Svi zainteresovani mogu izložbu pogledati svaki dan do 12. septembra od 12 do 22 sata.

FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO
FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Članovi dva Centra za zdravo starenje, kojima upravljaju udruženja „Generacija“ i „Zdravo živi/sretno stari“ su predstavili javnosti sportske aktivnosti kojima se svakodnevno bave poput korektivno preventivne gimnastike, terapijskih vježbi, stonog tenisa i šaha u Radićevoj ulici koja je tokom trajanja festivala, u poslijepodnevnim satima, zatvorena za saobraćaj motornih vozila. Nakon toga je održana likovna radionica na temu „Međugeneracijska saradnja“. S obzirom da se u augustu obilježava Međunarodni dan mladih najstarijim učesnicima likovne radionice su se priključili i mladi.

Za bolji ugođaj na festivalu pobrinuli su se i DJ koji su sa ljetne pozornice puštali muziku.

Petog dana „Festivala u Centru“ organizatori planirana je u okviru Međunarodnog festivala književnosti „Bookstan u Centru“, sa početkom 20 sati, promocija knjige „Četvrta violina“ autora Saše Savića. Promotor će biti naš poznati književnik Aleksandar Hemon. Također će i ovog dana festivala osobe treće životne dobi dati svoj doprinos nastavljajući takmičenje u šahu, likovna radionica i terapijske vježbe, saopćili su iz Općine Centar.

FOTO:
FOTO:
Prihvati notifikacije