Region

Tamošnji mediji ističu: Radončić prvi bošnjački političar koji je Hrvatskoj čestitao na otvorenju Pelješkog mosta

Prvi bošnjački političar čestitao je Hrvatskoj na otvorenju Pelješkog mosta. Riječ je o Frahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH i bivšem ministru sigurnosti BiH, piše danas zagrebački "Index", poput brojnih drugih hrvatskih medija. 

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Kazao je kako na otvaranju Pelješkog mosta čestita i kao neko ko gradi i voli arhitektonska dostignuća, ali i kao političar te ustvardio da “moramo u regiji početi navijati jedni za druge i radovati se strateškim infrastrukturnim uspjesima”. 

“ČESTITKE ZA PELJEŠKI MOST: Kao neko ko gradi i voli arhitektonska dostignuća, čestitam na otvaranju Pelješkog mosta. Kao političar, također. Moramo u regiji početi da navijamo jedni za druge i radujemo se strateškim infrastrukturnim uspjesima.

Ovaj most je nastao i kao posljedica povijesnog sporazuma predsjednika Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana. Izgleda su oni bili tolerantniji od nekih svojih današnjih sljedbenika koji, protiveći se izgradnji mosta ili dajući retroaktivne zavidne komentare, pokazuju ružno lice i anahroni princip “neka komšiji crkne krava”. Region u budućnost mora ići suprotnom logikom i iskrenim takmičenjem u dobrim stvarima”, poručio je Radončić.

Radončić tvrdi da izgradnom Pelješkog mosta “BiH” nije izgubila ništa. 

“Izgradnjom mosta, Republika Hrvatska je jača, jači je, što treba javno reći u situaciji opće sigurnosne krize, i NATO savez zbog boljih prometnih veza, a, s druge strane, Bosna i Hercegovina ništa nije izgubila. Golemi kruzer koji je ušao u Neum, životno je demantirao profesionalne populiste, koji su izmišljali navodne pomorske blokade slobodnom pristupu našoj obali”, rekao je Radončić.

Istu poruku – da BiH i Neum ne gube ništa izgradnom Pelješkog mosta – objavio je sinoć i “Dnevni Avaz”, medij pod njegovom kontrolom, no brojne analize hercegovačkih a danas i hrvatskih medija pokazale su da će Neum itetako pretrpjeti ekonomske štete. 

“Šteta je da niko od državnih dužnosnika nije čestitao Hrvatskoj i EU, koja je dominantno finansirala izgradnju Pelješkog mosta. Valjala je, zbog neminovnosti normalizacije bošnjačko-hrvatskih odnosa, i čestitka još nekog bošnjačkog lidera na grandioznom pothvatu i uspjehu Republike Hrvatske s kojom nas spaja više od 1.000 kilometara zajedničke granice i mnogo povijesnih i budućih veza”, napisao je na kraju Radončić.

Prihvati notifikacije