Svijet

Tajvan spreman za sukob, vojska u borbenoj pripravnosti: Branit ćemo naš nacionalni suverenitet

Tajvansko ministarstvo odbrane saoopćilo je u Taipeiju da su oružane snage zemlje u borbenoj pripravnosti te da nadziru svih šest područja manevara oko demokratske otočne republike kao i otoke dalje od obale.

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Tajvan je spreman za sukob, ali ga ne traži no branit će nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, rečeno je, prenose agencije.

Ministarstvo je navelo da je kineska vojska namjerno odabrala manevarska područja u pogledu lokacija i razmjera kako bi prekršila status quo Tajvana i potkopala regionalni mir.

Primjedbe se odnose na činjenicu da šest područja dijelom zadire u tajvanske teritorijalne vode, što se nije događalo u prijašnjim vježbama.

Manevri su počeli već u utorak navečer, ali su u četvrtak pojačani do punog opsega.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) u četvrtak poslijepodne ispalila “nekoliko balističkih raketa klase Tongfeng” u vode sjeveroistočno i jugozapadno od otoka.

Glasnogovornik ministarstva kratko je rekao da su tajvanske oružane snage pratile ispaljivanje u stvarnom vremenu nakon što su ga detektirale u 13 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu (7:56 po srednjeevropskom vremenu) i da su aktivirale odbrambene sisteme.

Prihvati notifikacije