Život

Svjetski uspjeh dr. Fadile Serdarević: Radi na Harvardu, dokazala je teoriju i objavila!

Bosanskohercegovačka naučnica dr. Fadila Serdarević dokazala je da pretjerani plač i razdražljivost u djetinjstvu mogu odražavati ranu osjetljivost na probleme u ponašanju i biti povezani sa neurobiološkim razlikama u razvoju amigdale

FOTO: NIKOLA BLAGOJEVIĆ/SPEKTROOM
FOTO: NIKOLA BLAGOJEVIĆ/SPEKTROOM
Dr. Fadila Serdarević

Doktorica Fadila Serdarević i njene kolege objavili su veoma zanimljiv istraživački rad koji pokazuje da pretjerani plač i razdražljivost u djetinjstvu mogu odražavati ranu osjetljivost na probleme u ponašanju i biti povezani sa neurobiološkim razlikama u razvoju amigdale.

Rad je objavljen u časopisu Američke akademije za dječju i adolescentnu psihijatriju, najpriznatijem svjetskom časopisu za pedijatriju.

Ko je Dr. Fadila Serdarević?

Ona je medicinski epidemiolog koja se školovala u BiH, SAD i Holandiji, sa fokusom na moderne epidemiološke/statističke metode. Njeno epidemiološko područje trenutno je u oblasti neuropsihijatrijske i razvojne epidemiologije. Provela je doktorske i postdoktorsku studiju na Odsjeku za dječju i adolescentnu psihijatriju na Univerzitetskom medicinskom centru Erasmus sa sjedištem u Rotterdamu, ispitujući vezu između neuromotornog razvoja novorođenčadi i psihijatrijskih ishoda.

Nakon što je obogatila svoje doktorsko znanje iz neuropsihijatrijske epidemiologije postdoktorskom specijalizacijom na New York Univerzitetu (New York University) iz epidemiologije okoliša uz podršku Holandske Kraljevske akademije znanosti i umjetnosti (KNAW) Ter Meulen stipendije, vratila se u Erasmus MC kao postdoktorski saradnik kako bih ispitala odnos između novorođenčadi neuromotorni razvoj i autistični simptomi.

Trenutno radi na Harvard University T.H. Chan fakultetu javnog zdravlja na neuromotornim istraživanjima.

Iako njena karijera nije bila tipična, poremećena ratom, uspješno je diplomirala na medicinskom fakultetu i specijalizaciju iz epidemiologije na Univerzitet u Sarajevu.

Kao alumna profesionalnog Fulbright programa, imala je priliku da napusti Bosnu i Hercegovinu i završi magistarski javnog zdravlja na Univerzitetu Tulane (Tulane University), u New Orleansu, SAD.

Štaviše, kao prethodni službenik Epidemic Intelligence Service (EIS) u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rukovodila je evaluacijom nadzora zarazne bolesti i istragom epidemije u Čikagu, SAD, 2008-10. Član je Generalne skupštine Međunarodnog centra za migracije, zdravlje i razvoj (ICMHD) i bila je dugogodišnji konsultant ICMHD-a za odgovor na katastrofe i epidemiologiju nezaraznih bolesti.Osim što je doktor medicine, ona je naučnica i predavačica epidemiologije i biostatistike.

Svi zainteresovani rad mogu pročitati OVDJE.

Bosanskohercegovačka naučnica koja je radila na Harvard University Dr Fadila Serdarević dokazala da pretjerani plač i…

Posted by Dr. Edhem Čustović on Tuesday, February 14, 2023

Prihvati notifikacije