Ostalo

Svjetski prvak u kickboxingu Mesud Selimović posjetio konzulat BiH u Frankfurtu (FOTO)

Prostorije generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu posjetio je Svjetski prvak u Kikboksu Mesud Selimović,a došao je na poziv generalne konzulice Višnje Lončar.

Mesud Selimović
FOTO: B. ŠIŠIĆ

Ovu titulu Mesud je zasluženo dobio u njemačkom gradu Fulda,a gdje je boksao protiv Nijemca Denisa Bauera,a koji je u svijetu tog sporta poznat kao „Viking“. Njih dvojica su boksala za titulu Svjestkog prvaka WKU.

Za najboljeg i najuspješnijeg Bosanskohercegovačkog kickboxera ovo je bila jedna od najvažnijih borbi u njegovoj karijeri.

„Zaista nema ljepšeg osjećaja kao držati pobjednički pojas u svojim rukama, pojas Svjetskog prvaka. Što se tiče mog profesionalnog kikboksa ovo je drugi koji sam osvojio. Prvi sam dobio 2018.godine,a ovo je drugi i mnogo, mnogo značajniji,a riječ je o „World Champion“ WKU,a koji je jako priznat i poznat. Ono što me posebno raduje i čini veoma ponosnim i sretnim je to, što ovog Denisa „Vikinga“ niko nije mogao da pobjedi čak pune tri godine i on je ovaj pojas svo vrijeme imao kod sebe. I, onda dođem ja iz jedne male, ali ponosne zemlje BiH, pobjedim „Vikinga“ i pojas nosim sasobom u BiH. Do borbe sa njim je došlo tako, što su oni kontaktirali mog dobrog prijatelje i kikbokesra Senaida Salkičevića koji živi u Njemačkoj i pitali ga da li biž pristao na boks meč. Naravno da sam dao potvrdan odgovor. Poslije moje brze pobjede od svih mnogobrojnih pozitivnih komentara, oduševio me jedan, koji glasio da je „Viking“ veoma brzo pao na tehijad, odnosno na koljena. Tu riječ praktikujemo svi mi koji klanjamo. I moram da se zahvalim svim dragim ljudima, na svim tim mnogobrojnim pozitivnim komentarima,pa tako znam da se moj trud isplatio“.

FOTO: B. ŠIŠIĆ
FOTO: B. ŠIŠIĆ
FOTO: B. ŠIŠIĆ
FOTO: B. ŠIŠIĆ
FOTO: B. ŠIŠIĆ
FOTO: B. ŠIŠIĆ
Mesud Selimović
FOTO: B. ŠIŠIĆ

Musud nam je rekao da već odmah sedam dana nakon ove njegove istorijske pobjede, ponovno ulazi u ring, a to će biti 25.05.2024. godine.

Mesud Selimović je profesionalni kikbokser,ali isto tako i profesionalni vojnik Oružanih snaga BiH. Pitali smo ga kako usklađuje profesionalizam u sportu i profesionalizam u vojsci.

„Moram sada da se pohvalim,ali i da se zahvalim svima onima koji su iznad mene, to jest koji su moji nadređeni,a oni imaju veoma mnogo razumjevanja i za moj sport. Od komandanata bataljona ,pa do nižeg ranga , svi oni su moja podrška, snaga, logistika, koji mi pružaju priliku, daju mi slobodno vrijeme za moje treninge. Jednostavno ne opterećuju me, ne zamaraju me, tako da sam im mnogo zahvalan,a svi oni su i jedan od razloga mog uspjeha“. Planovi?

„Osim meča kojeg sam veča najavio, za mene nema pauze. Već ta mjesec dana u BiH dolazi jedan od najboljih kikboksera Japana,a organizaciju vodi Dževad Poturak. On pravi turnir osmorice super teške kategorije,a ja sam dobio priliku da radim Super Fight meč odmah prije samoga finala, dakle bit će to predzadnja borba večeri. Nadam se da do tada neću imati nikakve povrede i, da ću spremnodobiti i tu narednu borbu u Sarajevu“.

Bez sponzora se ne može ništa dobro, a ni veliko uraditi,a tako je i kod Mesuda?

„Vjerujte da je zaista tako. Da nije Senaida Salkičevića i Edina Pandže ja ne znam kako bi u Njemačkoj uopšte boksao. Siguran sam da bi sve ono što bi dobio od pobjede, morao da potrošim i ostavim u Njemačkoj, kako na smještaj isto tako i na hranu. Od njih sam dočekan kao malo vode na dlanu. Edin me svugdje vozi i dovozi, Senaid je tu za treninge, opremu. Meni je zaista velika, velika častšto ih imam za prijatelje“. Mesud i Edin zahvalili su se i generalanoj konzulici BiH u FrankfurtuVišnji Lončar.

„Višnja Lončar je najbolji diplomata, najbolji generalni konzul BiH kojeg je Frankfurt ikada imao,a mislim i Evropa općenito. Uvijek je tu za njene građane, dočeka nas sa osmjehom na licu,daje nampodršku“- rekao nam je Pandža. „Ovo je još jedna pobjeda BiH, još jedna pobjeda koja je BiH dovela u sami vrh,a ja sam tako ponosna što imamo takve sportiste, takve mlade i kulturne ljude, kojima bi se svaka zemlja ponosila“-rekla nam je Lončar.