Svijet

SVIJET NA RUBU PONORA Ovo je američki odgovor na krizu na Tajvanu

Rastu tenzije

FOTO:
FOTO:

Posjet koji je ionako napete odnose između Kine i SAD- a još više zaoštrio, onaj predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja se sprema se doći na Tajvan, što je izazvalo žestoke kineske osude, ali i taktičke poteze kineskih borbenih aviona i brodova, sada je i Amerika regirala, pozicioniravši svoja četiri ratna broda, uključujući nosač zrakoplova, u vodama istočno od Tajvana, u sklopu “rutinskog” raspoređivanja.

Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južnokinesko more i trenutačno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu dužnosnik američke mornarice.

Inače stacioniran u Japanu, USS Ronald Reagan kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

‘SAD se neće prestrašiti kineskog ‘zveckanja oružjem’

“Iako su u stanju odgovoriti na bilo koji slučaj, ovo su normalna, rutinska raspoređivanja”, rekao je anonimno jedan dužnosnik, dodavši da ne može komentirati točne lokacije.

Dužnosnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli također u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom svibnja, iz matične luke San Diego.

Očekuje se da će Pelosi, dugogodišnja kritičarka Kine, stići u Taipei kasnije danas, navode Reutersovi izvori upućeni u to pitanje, dodavši da se SAD neće prestrašiti kineskog “zveckanja oružjem” tijekom posjeta.

Primijećena kineska oklopna vozila u pokretu?

U utorak je ujutro zabilježena aktivna prisutnost kineskih vojnih zrakoplova i brodova u blizini središnje crte tjesnaca.

U pripravnosti su i tajvanski zrakoplovi., a tajvansko ministarstvo obrane “pojačalo” je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena tajvanska novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primijetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu. Reuters ih nije još verificirao.

Prihvati notifikacije