Sarajevo

Sve je više gladnih u javnim kuhinjama: Općina Novo Sarajevo izdvaja sredstva Crvenom križu, Kruhu svetog Ante, Dobrotvoru i Merhametu

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predstavnici javnih kuhinja KS-a potpisali su ugovore o sufinansiranju rada javnih kuhinja vrijedne 19.000 KM.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Na javni poziv koji je raspisala Općina prijavile su se četiri javne kuhinje KS-a. Crvenom križu Novo Sarajevo dodijeljeno je 10.000 KM, Udruženju Kruh svetog Ante Franjevačke provincije Bosne srebrene 5.000 KM, udruženjima Dobrotvor i Merhamet po 2.000 KM.

Općina Novo Sarajevo za ove namjene izdvojila je 19.000 KM, a sufinansiranje se odnosi na troškove dodatne ponude koju javne kuhinje trebaju omogućiti korisnicima iz Općine Novo Sarajevo, kao što su paketi sa osnovnim životnim namirnicama, svježe voće, proizvodi za održavanje lične i porodične higijene i slično.

– Iznosi sufinansiranja su srazmjerni broju korisnika iz općine Novo Sarajevo. Kao i do sada, nastavit ćemo podržavati rad javnih kuhinja sa ciljem pružanja pomoći onima kojima je najpotrebnija, istakao je načelnik dr. Tanović.

Predsjednik Upravnog odbora Dobrotvora Aleksa Ćebić zahvalio je načelniku dr. Tanoviću na razumijevanju kada je u pitanju funkcioniranje javnih kuhinja, istaknuvši kako se, nažalost, u narednom periodu očekuje sve veći broj građana koji će trebati njihove usluge.

– Ova pomoć je došla u pravi trenutak i nadamo se da ćemo kroz ovakav vid saradnje sa lokalnim zajednicama i dalje uspijevati u kontinuitetu pripremati obroke za sve one koji potrebuju i kojima su ove kuhinje od egzistencijalnog značaja, naglasio je Ćebić.

Prihvati notifikacije