Ostalo

Sud u Ljubuškom opet odbio odrediti pritvor Denisu Buntiću

Tužilaštvo u Širokom Brijegu ponovno je uložilo žalbu na rješenje o odbijanju prijedloga za određivanje pritvora osumnjičenom D.B., saopćili su danas iz tog tužilaštva.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Nakon što je Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom 28. septembra uvažilo žalbu tužilaštvu u Širokom Brijegu i ukinulo rješenje Općinskog suda u Ljubuškom od 23. septembra te predmet vratilo sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanja, sudac za prethodni postupak je ponovno 29. septembra donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B. protiv kojeg se vodi istraga zbog osnova sumnje da je u stjecaju počinio kazneno djelo ‘nasilje u obitelji’ i kazneno djelo ‘nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari’ na koje rješenje je Županijsko tužiteljstvo ŽZH ponovno uložilo žalbu zbog bitnih povreda kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, navode iz Tužilaštva.

Također napominju da je zatraženo da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sucu na ponovno odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor.

Razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati kazneni postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, kažu na kraju iz spomenutog tužilaštva.

Podsjećamo, bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca Denisa Buntića supruga je prijavila za porodično nasilje, a uz prijavu priložila je i audiosnimku napada.

Sud u Ljubuškom tražio je izuzeće, jer majka osumnjičenog Buntića radi na tom sudu, no zahtjev za izuzećem je odbijen.

Trenutno su Buntiću određene mjere zabrane prilaska supruzi na udaljenosti manjoj od 100 metara i svakodnevno javljanje u Policijsku upravu Ljubuški.

Prihvati notifikacije