Fudbal

Stručnjak za finansije otkrio kakva sudbina čeka Manchester City: Svi su u nevjerici

Manchester Cityju prijeti drastična kazna Premier lige nakon što je četverogodišnja istraga otkrila više od stotinu slučajeva kršenja finansijskog fair-playa lige. Engleski mediji tvrde da je riječ o nezapamćenom slučaju, a Cityju prijeti oduzimanje bodova, pa čak i, u najtežem ishodu, izbacivanje iz lige.

FOTO: EPA-EFE/PETER POWELL
FOTO: EPA-EFE/PETER POWELL

City se tereti da je pravila kršio od 2009. do 2018. godine, razdoblju dvostruko dužem od onoga zbog kojega ga je UEFA inicijalno kaznila s 30 miliona eura te zabranom igranja u Europi na dvije godine. Sportski sud u Lausannei je naknadno tu presudu ukinuo pa je City kažnjen samo s deset miliona eura.

Ovdje je riječ o puno težem slučaju koji bi za City mogao imati jako teške posljedice, a to je stav koji dijeli i bivši član Cityjeva advokatskog tima Stefan Bornson. On je u seriji tvitova objasnio da bi kazna ovaj put mogla biti iznimno velika.

“Optužbe koje je Premier liga iznijela protiv kluba moraju, ako budu dokazane, rezultirati izbacivanjem iz lige. City će za ovo angažirati sigurno 50 advokata, ali to će učiniti i Premier liga. City u ovom slučaju nema nikakvu prednost u odnosu na ligu”, napisao je Bornson i dodao:

“Ovakav slučaj je prevelik za trenutni pravni tim Premier lige i nema šanse da čitav proces završi brzo. Pretpostavljam da će proći godine i godine dok se donese konačna odluka u ovom slučaju, ali očekujem tešku kaznu.”

Prihvati notifikacije