Fudbal

Stiglo šokantno priznanje Barcelone o kupovini sudija: "Morali smo to uraditi zbog..."

Tužioci su zvanično osudili Barcelonu i pokrenut će sudski postupak protiv kluba u svjetlu skandala sa isplatom sudija u slučaju "Negreira".

FOTO: EPA-EFE/JUANJO MARTIN
FOTO: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Grad Barcelona proglasio je klub kao pravno lice, kao i bivše predsjednike Sandra Rosella i Josepa Mariju Bartomeua u zvaničnom početku istrage o slučaju “Negreira”.

Predmet istrage bit će dvogodišnji period 2016-2018. Međutim, navodno je klub platio bivšem potpredsjedniku Tehničkog komiteta sudija (CTA), Joseu Maria Enriquezu Negreiri, skoro 7 miliona eura (6,2 miliona funti/7,4 miliona dolara) od 2001. do 2018. godine. Barca tvrdi da su ih zanimali samo izvještaji o skautiranju sudija, iako je njihov sportski integritet također doveden u pitanje.

Uprkos stavu kluba, otkrića da je Negreira ponudio “pomoć oko VAR-a” sugerišu da bi tužioci mogli da istraže više. Ako budu proglašeni krivima, Barcelona strahuje da bi se mogla suočiti sa sportskim sankcijama, navodi Sport.

U međuvremenu stižu detalji iz istrage, a jedan od razgovora koji je otkriven u ovom slučaju pokazuje zašto je Barca plaćala Negreiru.

“Plaćali smo samoodbranu jer su sudije konstantno pomagale Real Madridu. Krili smo to kako bismo zaštititi klub”, riječi su jednog od bivših čelnika kluba.

Nekadašnji predsjednik Sandro Rosell također je znao za sve što se dešavalo, čemu svjedoče njegove riječi:

“Plaćanje Negreiri? Ako želimo imati njihovo poštovanje, moramo nastaviti s plaćanjem”, rekao je Rossell.