BiH

Šta se pričalo u OHR-u, Nikšić, Konaković i Kojović tvrde: Schmidt vikao i lupao po stolu...

Visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristit će danas bonske ovlasti ali nametnuti samo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koji bi trebao ojačati integritet izbornog procesa.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovo je, kako saznajemo, visoki predstavnik potvrdio i predstavnicima sedam političkih stranaka s kojima je danas razgovarao. Dragan Čović nije došao na sastanak, umjesto njega bila je savjetnica, također ni Bakir Izetbegović se nije pojavio, a prisustvovali su Peđa Kojović, Elmedin Konaković i Nermin Nikšić kao i drugi predstavnici stranaka.

“Jasno je rečeno da Schmidt ne odustaje od odluke, ali imamo vrijeme da sami dogovorimo izmjene Izbornog zakona. Ako ih mi ne dogovorimo, onda će reagirati. Mogu reći da sam zadovoljan, za sada se visoki predstavnik bazira na transparentnosti izbornog procesa”, kazao je Nikšić ispred SDP BiH.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde je kazao da sve što se dešava, dešava se zbog posljedica SDA i HDZ BiH saveza, a ponašsanje lidera ovih stranaka govori u prilog tome.

“Kao čovjek sam sretan zbog jedinstvene akcije svih stranaka, osim SDA koja je pokušala ukrasti show, ali mogu reći da smo svi zadovoljni i kao čovjek likujem, jer smo čuli od međunarodne zajednice da moramo raditi svoj posao i početi raditi! Ponovo smo nažalost vraćeni na razgovore o izbornom zakonom, vraćamo se na HDZ-ov zakon i period razgovora u Neumu. Neke stvari su se pokušale provući ispod radara i nisu uspjeli”, kazao je Konaković i naglasio da se razmišlja i o cenzusu, ali i presudi Ljubić.

Konaković tvrdi da su imali neobičan sastanak gdje je Schmidt vikao i lupao po stolu.

Naglasio je kako se mudro čeka vrijeme za dogovor političkih aktera i istakao je kako nije vidio famozni dokument.

Peđa Kojović je kazao da se slaže sa izjavom koju su kazali Nikšić i Konaković i dodao: “zamislite opozicija uspije usvojiti glasove, pa onda odjednom se broj pomjera na osam. Vidim da visoki predstavnik ipak u ovoj instituciji ima dobre namjere prema BiH. On daje šansu političkim partijama da sami dogovore promjene”, kazao je Kojović.

Visoki predstavnik dao je rok od nekih šest sedmica da se politički predstavnici dogovore o izmjenema Izbornog zakona.

Promjene Izbornog zakona koje namjerava nametnuti visoki predstavnik tiču se integriteta izbornog procesa. O kojim tehničkim izmjenama se radi, više pročitajte OVDJE.

Prihvati notifikacije